Annons

Allt fler röstar i förtid

Antalet förtidsröster ökar för varje val. Tolv dagar före valet hade 5 663 i Borås kommun röstat i förtid, vilket är 71 procent fler än 2006.
Borås • Publicerad 9 september 2010
Att rösta på själva valdagen är lite högtidligt tycker Göran Odén. Men denna gång röstar han i förtid.
Att rösta på själva valdagen är lite högtidligt tycker Göran Odén. Men denna gång röstar han i förtid.Foto: Lennart Magnusson
Antalet förtidsröster är fler än någonsin. Valförrättare Lasse Johansson (till höger) delar ut papper till Göran Odén och Ayed Swedan som väntar på sin tur.
Antalet förtidsröster är fler än någonsin. Valförrättare Lasse Johansson (till höger) delar ut papper till Göran Odén och Ayed Swedan som väntar på sin tur.Foto: Lennart Magnusson

– Jag är inte säker på att jag är hemma på valdagen så jag vill rösta innan, förklarar Göran Odén.

Han står i kön utanför ”röststugan” på Stora Torget med röstkortet i handen.

Annons

– Att rösta på valdagen är högtidligt, ungefär som skolavslutningen. Men det blir inte så denna gång.

Framför honom står Ayed Swedan som kommer från Israel och har bott i Sverige i 20 år:

– Men det här är första gången någonsin som jag röstar. Vi var på stan och käkade lunch. Sedan skulle min kompis gå hit och rösta, och då hängde jag på.

Valförrättare Lasse Johansson berättar att man här inte behöver sitt röstkort utan att det räcker med legitimation. Det tror han kan var en orsak till att många spontant röstar i förväg.

– Sen går partierna ut nu med all reklam på TV och så, så det är nog många som bestämmer sig nu.

Kommunens valhandläggare Lars-Olof Danielsson konstaterar att just valstugorna på Stora Torget har blivit en succé:

– Någon dag låg de sjua i hela landet vad beträffar antalet förtidsröster. Jag tror det påverkar att vi har valstugorna placerade just där.

Exakt vad det beror på att allt fler röstar innan den stora dagen vet ingen exakt, men att det har blivit mycket enklare och ökade tillgänglighet är orsaker som nämns. Många passar på att rösta när de har andra ärenden att göra.

– Det högtidliga söndagsröstandet kommer nog att bli mindre i framtiden. Det är bara gamla stofiler som jag som gör det, påpekar Lars-Olof Danielsson och skrattar.

Men även om det är enklare för de som ska rösta blir det en mycket större och dyrare logistik för kommunerna.

Annons

– Lördagen innan valet är det många som förtidsröstar. Då gäller det att få alla röster till rätt vallokal till söndagen. Sen klockan 20 på valdagen stoppas alla förtidsröster ner i lådorna.

Förutom ett dussintal ställen i kommunen där man kan förtidsrösta finns även möjlighet på några institutioner som äldreboenden och fängelset. Men det gäller bara de som bor där.

Förtidsröster

Antalet förtidsröster har hittills ökat med minst 50 procent i varje kommun i Sjuhärad sedan samma tidpunkt förra valet.

Det enda undantaget är Marks kommun, men det kan bero på att det är svårtillgängligt i Kinna centrum under ombyggnationen.

För att rösta krävs legitimation och röstkort. På vissa platser kan man få ett nytt röstkort om man inte har det med sig. Man kan ändra sig på valdagen, men då bara i sin ordinarie vallokal.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons