Annons

Allt fler dör i bränder i Sjuhärad

13 personer – så många har dödats i bränder under de senaste tre åren i Sjuhärad.
De allra flesta dödsfallen har skett i bostäder.
Borås • Publicerad 16 februari 2010

Bränder skördar allt fler offer i Sverige. Förra året omkom 118 till följd av brand. Fyra av dödsfallen inträffade i Sjuhärad, tre i Borås och ett i Svenljunga.

Inte sedan 2003 har så många svenskar omkommit i bränder som förra året, visar färsk preliminär statistik från Brandskyddsföreningen.

Annons

Den senaste helgen har den dystra statistiken spätts på med ytterligare två dödsbränder i Sjuhärad där tre personer omkommit.

I lördags dog två personer i en brand i Tvärred och natten till fredagen omkom ytterligare en person i en villabrand i Horred.

Statistik från de senaste tre åren visar att tio personer dödats i bränder i Sjuhärad. 2007 omkom två personer till följd av brand, 2008 och 2009 fyra personer per år.

Räknas de tre personer in som fallit offer för brand i år, har 13 personer omkommit under en treårsperiod.

Enligt Brandskyddsföreningens siffror sker de allra flesta dödfallen i bostäder. Av de 13 personer som dödats i Sjuhärad de senaste tre åren har elva omkommit i bostäder, en utomhus och en i fordon. Sett till hela Sverige är den siffran cirka 90 procent.

Rökning var förra året den vanligaste orsaken till dödsbränder.

Enligt Brandskyddsföreningen är det dessutom mycket vanligt att det saknas brandvarnare vid dödsbränder.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons