Annons

Allt fler åker buss i Borås

Aldrig förr har Västtrafik haft en så stor ökning av resenärer i Borås stadstrafik.
Borås • Publicerad 8 april 2008

Nästan nio procent fler valde bussen förra året jämfört med året innan.

Allt fler boråsare tar bussen. Förra året ökade stadstrafiken med nästan nio procent jämfört med året innan. Det är den största ökningen sedan Västtrafik bildades 1999.

Annons

– Förra året innebar ett kraftigt trendbrott, säger Kristian Ördell, informatör på Västtrafik.

Nytt rekord för bolaget

Trendbrottet gäller inte bara för stadstrafiken i Borås utan för hela bolaget som slog nytt rekord förra året. Resandet med Västtrafik steg med 4,5 procent under 2007 jämfört med 2006 till 2007. 2007 noterade bolaget 210 miljoner resor jämfört med 2006 då man sålde 201 miljoner resor.

Kristian Ördell tror att det är flera faktorer som bidrar till ökningen.

– Miljön tror jag är en viktig faktor som gör att fler väljer bussen, säger Kristian Ördell.

Tradition att åka kollektivt

Förutom miljömedvetenheten tror han även att trafiksituationen i Borås har bidragit till att allt fler åker kollektivt.

– Det korkar igen i Borås mer och mer. Sedan finns det en tradition i Borås att åka kollektivt. Steget från att åka mycket till att åka mer är inte så långt, säger han.

Miljökampanj spelar in

Kristian Ördell är även övertygad om att bolagets reklamkampanj, där man lagt stor vikt vid miljön, har bidragit till ökningen.

Annons

Tittar man på vilka linjer i Borås som har flest resenärer står linje ett och två i en klass för sig. Linje ett, som går mellan Sjöbo och Brämhult, står för 20 procent av Västtrafiks hela Sjuhäradstrafik.

Tillsammans har de båda linjerna ökat med tio procent från 2006 till 2007.

Västtrafik ser inga tendenser på att reseökningen kommer att mattas av, men höjer ett varnande finger för att vissa linjer, enligt uppgift, slår i taket när det gäller kapaciteten.

Så mycket ökade Västtrafik

I hela Västtrafiks område, Västra Götaland, ökade det totala resandet under 2007 med 4,5 procent till nästan 210 miljoner resor. Stadstrafiken ökade med 5,1 procent. Resandet 2006 låg på cirka 201 miljoner resor. Mellan 1999, då Västtrafik bildades, och 2006 ökade resandet för hela Västtrafik med 13,8 procent.

Ackumulerat (jan-dec) är den totala resandeökningen i Sjuhärad 5 procent (11,3 miljoner resor). Stadstrafiken uppvisar en ännu starkare resandeökning. Jämför man med 2006 ökar resandet i stadstrafiken med hela 8,8 procent.

Håkan Rosenqvist
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons