Annons

Alliansen kräver att Vänsterpartiet utesluts

Alliansen ställer nu ultimatum för att ens sätta sig vid förhandlingsbordet.
Borås • Publicerad 18 november 2014
Foto: Anders Robertsson
Foto: Anders Robertsson
Foto: Anders Robertsson

Den rödgröna gruppen anser att tre av fyra krav från Alliansen är omöjliga att genomföra. Förhandlingarna har därmed brutit samman.

Ulf Olsson (S) säger dock:

Annons

– Dörren står öppen till det att klubban faller i kommunfullmäktige. Vår förhoppning är att förhandlingar fortfarande ska kunna ta vid.

Annette Carlson (M) låter inte lika hoppfull:

– Vi konstaterar att de rödgröna inte vill ha förhandlingar. Vi har presenterat rimliga krav som lämnades över med motiveringar. Eftersom V står i så skarp kontrast vare sig vi vill eller kan förhandla med Vänsterpartiet, säger hon.

Alliansen har lämnat stenhårda krav i sitt förhandlingsunderlag. För fortsatta förhandlingar kräver man att Vänsterpartiet inte får några presidieplatser i nämnder och bolag, och att de inte deltar i de fortsatta förhandlingarna. Samtidigt kräver Alliansen att de själva ges majoritet i de nämnder där Sverigedemokraterna är vågmästare.

Alliansen vill också verka för att makten flyttas från kommunstyrelsen till kommunfullmäktige.

"När ovanstående villkor är uppfyllda, kan förhandlingar påbörjas" skriver Alliansen i förhandlingsunderlaget.

De rödgröna har lämnat över ett förhandlingsunderlag där de bland annat erbjuder att vårdnadsbidraget i Borås blir kvar, lagen om valfrihetssystem (LOV) behålls, LSS-boenden som i dag drivs på entreprenad fortsätter att drivas i denna form och att nämndorganisationen ska utredas med syfte att införa facknämnder från nästa mandatperiod.

De rödgröna säger sig också vara beredda att förhandla om skattesatsen, entreprenaden Byttorps Klint, AB Bostäder och budgetinspel.

Live-published photos and videos via Shootitlive(function(){var d=document,b=d.body,s=d.createElement('script');s.src='//s3-eu-west-1.amazonaws.com/shootitlive/shootitlive.load.v1.1.borastidning.js';b.insertBefore(s,b.firstChild);}())

Artikeln uppdateras löpande under förmiddagen.

Therece Tilly
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons