Annons

Älgjakten är igång – efterlängtad och tidigarelagd

Nu är älgjakten igång. I år några dagar tidigare än vanligt. Men ändå lika efterlängtad.
– Det är en dag man ser fram mot, berättade Patrik Apelqvist som är jaktledare för Gränds jaktlag sydväst om Aplared.
Ljushult • Publicerad 8 oktober 2021 • Uppdaterad 23 oktober 2021

Här saknas innehåll

Dimman låg tät runt Sjuhärad under fredagsförmiddagen. Flera jaktlag fick förskjuta starten tills sikten var god nog.

Då var jaktstarten ändå tidigarelagd sett till vad det klassiska andra-måndagen-i-oktober-begreppet bjuder. För från och med i år är det nämligen den åttonde oktober som gäller för södra Sverige, oavsett vilken veckodag det infaller på. Men speciell är älgjaktspremiären är ändå.

Annons

– Det är speciellt varje älgjakt, säger Patrik Apelqvist strax innan genomgång och utlottningen av pass.

Så var jakten i Ljushult:

Här saknas innehåll

Älgjakt i Ljushult leds av Patrik Apelqvist.
Älgjakt i Ljushult leds av Patrik Apelqvist.Foto: Lars-Åke Green

– Jaktåret börjar första augusti, men det är nu alla samlas. Jag tror att premiärmorgonen nog var en större grej förr. Hela första veckan är egentligen intensiv.

Han berättar att marken runtomkring dem är rik på föda, inte minst blåbärsris. Det gör att älgar söker sig dit efter sommaren, för att äta upp sig inför den stundande vintern.

Klassisk samling i gryningen. Ändå blev jakten i Ljushult uppskjuten i väntan på att dimman skulle lätta.
Klassisk samling i gryningen. Ändå blev jakten i Ljushult uppskjuten i väntan på att dimman skulle lätta.Foto: Lars-Åke Green

En av de äldre i laget är Ingemar Svensson. Han närmar sig 80 år och började jaga redan 1953. Han vittnar om att det hänt en hel del sedan dess.

– Förr i tiden var det bara att gå ut i skogen med bössan och vänta, eller att gå i drev. Nu finns det gps på hundarna, radiokommunikation och en rad massa andra prylar.

Klassisk kortdragning
Klassisk kortdragningFoto: Jonas Börjesson

Det var på hans gård i jaktlaget samlades. Det började med sedvanlig lottdragning om i vilken tur skyttarna fick välja pass. Ingemar själv drog spaderess och fick välja först. Det blev Karlssons dunge.

– Älgarna brukar leta sig igenom där. Så det är ett bra val. Men egentligen är det inte så viktigt för mig att skjuta en, det är bra mycket viktigare för de yngre.

Ingemar Svensson har gjort fler älgjakter än de flesta. Han började 1953 och har fällt ett tiotal älgar från jakttornen genom åren. Där till kommer otaliga eftersök från trafikolyckor där han blivit inringd.
Ingemar Svensson har gjort fler älgjakter än de flesta. Han började 1953 och har fällt ett tiotal älgar från jakttornen genom åren. Där till kommer otaliga eftersök från trafikolyckor där han blivit inringd.Foto: Lars-Åke Green

Även Simon Apelqvist, knappt 30 år, drog ett bra kort och fick välja pass tidigt. Han valde samma pass som han sköt sin första älgtjur på.

– För sex år sen. Tyvärr drog ju den lilla action som blev under förmiddagspasset igång i andra änden av vårt område.

– Men så var det det gången också, plötsligt kom den älgen ändå smygande förbi. En älg kan förflytta sig väldigt fort i skogen och det gäller att vara redo, oavsett vilket pass man får.

Älgjakt i Ljushult.
Älgjakt i Ljushult.Foto: Lars-Åke Green
Simon Apelqvist, fick inte skjuta älg den här förmiddagen. Det fick inte lillebror Arvid heller, även om han var närmre händelserna på andra sidan området.
Simon Apelqvist, fick inte skjuta älg den här förmiddagen. Det fick inte lillebror Arvid heller, även om han var närmre händelserna på andra sidan området.Foto: Lars-Åke Green

Älgjakt

Älgjakten startar 1 september i den norra delen av landet och 8 oktober i den södra, med 31 januari som slutdatum i hela landet.

Dessa är numera fasta datum och februarijakten försvinner därför i syd och älgjakten i norr förlängs med två månader. Älgjakten får även bedrivas en timme efter solens nedgång, under den s.k. skymningstimmen och då endast som smyg- eller vaktjakt.

Det nya beslutet bygger enligt Regeringen på ett gediget och brett förankrat underlag från Naturvårdsverket och samtliga jakttider har setts över och uppdaterats.

Källa: Jaktia.se

Jonas BörjessonSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons