Annons

Aldrig en torsdagskväll utan kameran: "Jag vill komma nära"

Pelle Svensson har fotograferat nästan alla sommartorsdagar.
Borås • Publicerad 10 juli 2008

Precis framför scenen, mellan artisterna och kravallstaketet hörs inte musiken så bra. Men där ser man oftas Pelle Svensson, Borås meste musikfotograf.

Ett och annat artistframrädande på sommartorsdagarna har han missat. Fast det är inte många under de 18 år som boråsarna bjudits på gratis musik.

Annons

Han har alltid haft en kamera på axeln. Just nu är det en Nikon D1X som gäller. Och vid de tillfällen som han går ut ”utan” kamera, har han oftast en liten kamera i fickan.

– Under de första torsdagskvällarna hade jag inte med kameran, sedan tog jag med den allt fler gånger. Nu är man rädd att missa något.

Sparar inte på filmen

Att han knäpper 300 rutor en kväll som i torsdags då Amanda Jenssen framträdde, är inget ovanligt. Han, som de flesta andra, var mer sparsam när det var film i kameran.

Exakt hur många artister som han har fotograferat, vet Pelle Svensson inte. I övergången från film till digitalt system blev det lite si och så med dokumentationen.

– Mitt i Borås och Helena Alçenius är intresserad av de gamla bilderna, så jag försöker gå igenom dem undan för undan och skriver upp datum.

Musik har precis som kameran varit hans följeslagare sedan tonåren. I åttonde klass praktiserade han två gånger i veckan hos Johanssons foto i Borås. Efter skolan fick han arbete där. Det blev mycket mörkrumsarbete. Film framkallades och kort klipptes, speciellt efter semestrarna.

– 1964 fick jag jobb som assistent hos Sörner reklamfoto. År 1980 startade jag eget.

Vid samma tid slog den engelska popmusiken igenom med dunder och brak. Många band, som skulle bli världsberömda, spelade i Borås, i Boråshallen, på klubb Astrid eller i Boråsparken.

Det bildades massor av lokala band. Pelles bror – Per-Olof enligt dopbeviset – Jan-Åke spelade i ett av dem.

Annons

– Jag fotograferade kompisar som spelade.

Gemensamt tittar vi på några av de svartvita bilderna. Där finns musikfesten i Sjömarken och scener från stadsparksscenen.

På bilderna dyker ett och annat känt ansikte upp. Idag är de stadgade familjefäder och har möjligen kvar musiken som hobby.

Vill komma nära

En helt annan musikgenre representerar fotot av Andrés Segovia.

– Jan-Åke och jag åker till Göteborg för att gå på konserter. Jag tror att jag hade med mig min Leica som är tyst. Man fick inte fotografera under konsertern, så jag passade på att knäppa när folk applåderade.

Fleetwood Mac förevigades på Cueclub i Göteborg med en gammal Minolta.

– Det roligaste är att komma nära en artist och inte bara ha scenbilder.

Från Djup till Harpo

Pelle Svensson arbetar med att dokumentera sommartorsdagarnas artister via gamla tidningar. Redan 1989 genomfördes en talangtävling i Radio Sjuhärads regi. Vinnare var Shirley Clamp. Här är artisterna från de första åren.

1990 5 juli: Bröderna Djup12 juli: Marie Bergman19 juli: Totte Wallin, Folkdans, Squaredance Nyckelharpa m.m26 juli: Stefan Ljungqvist & C-E Holmqvist2 augusti: Fingerprints9 augusti: Palmes16 augusti: Lill-Babs

1991 4 juli: Rysk cirkus, Sold Out11 juli: Susanne Alfvengren18 juli: Mats Paulsson25 juli: Triple and Touch1 augusti: Bai Bang9 augusti: Ann-Christin Hedmark

1992 2 juli: Robert Wells9 juli: Highway Stars16 juli: Army of Covers ( Lasse Lindboms band med Janne Bark, Simon Ådal och Tommy Ekman23 juli: Pernilla Wahlgren30 juli: Triple & Touch med bandmaskinen6 augusti: Kaosorkestern13 augusti: Christer Björkman med band20 augusti: Burken och Rockfolket27 augusti: Distrikts-talangfinal: Åsa och Linda Karlsson, Ulrica Göransson, He-Man Hunters, Magdalena Ekman, Sara Baken och Malin Abrahamsson, Anna Birgenius. Dans till Christina Lindbergs orkester

1993 1 juli: Dan Reed & Network8 juli: Highway Stars15 juli: Robert Wells & Charlie Norman22 juli: Lasse Lindblom ” Under the Covers”29 juli: Burken & Rockfolket & Bertil Bertilsson5 augusti: Harpo19 augusti: Triple & Touch med bandmaskinen28 augusti: Beach Band

Inger Dahlin-Ros
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons