Annons
Äldreomsorgen efterlyser nu hjälp från polisen för att få stopp på stölderna av narkotiska läkemedel inom äldreomsorgen.
Borås • Publicerad 28 mars 2011
Efter ännu en stöld av narkotiska läkemedel inom äldreomsorgen hoppas personalen nu få bättre hjälp av polisen.
Efter ännu en stöld av narkotiska läkemedel inom äldreomsorgen hoppas personalen nu få bättre hjälp av polisen.Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

– Jag tror inte polisen känner till hur mycket läkemedel vi har och hur potenta de är, säger chefen Helen Magnusson.

Än en gång har det stulits narkotikaklassade läkemedel inom äldreomsorgen i Borås. Det är en enhet i stadsdel Norr som nu Lex Sarah-anmäler tre fall där tre äldre människor drabbats av stölder av morfintabletter. I ena fallet har en karta med 25 tabletter försvunnit, i andra fallet gäller det 13 försvunna tabletter och i tredje fallet åtta tabletter. Stölderna har också polisanmälts.

Annons

– Nu har vi ett önskemål om att få träffa polisen och prata med dem om deras agerande vid läkemedelsstölder, säger Helen Magnusson, områdeschef för äldreomsorgen i stadsdel Norr.

De polisanmälningar som äldreomsorgen gör när det gäller läkemedelsstölder läggs nästan alltid ner, enligt Magnusson.

– Inte ens om vi kan ringa in det till tre-fyra personer som kan vara aktuella så går polisen vidare. Men vi behöver stöd av polisen i det här.

– Jag har varit med om ett enda tillfälle då vi fått bra stöd av polisen, och då hade vi redan ganska mycket på fötterna. Polisen gjorde ett kanonarbete.

Helen Magnusson är mycket bekymrad över stölderna.

– De här läkemedlen kan komma ut till försäljning.

Misstankarna om att personal kanske missbrukar och att gamla blir utan en medicin de behöver är också svåra.

– Stölder av läkemedel är ett gissel på alla sätt. Det här är allvarligt, men polisen tar det inte på allvar. För oss är det också ett stort arbetsmiljöproblem när vi får in anmälningar om sådana här stölder.

Magnusson förklarar hur olusten sprider sig under processen, att de anställda börjar misstänka varandra och att det ibland startas en ryktesspridning.

Allra helst skulle äldreomsorgen vilja att det precis som inom barnomsorgen krävs utdrag ur belastningsregistret för den som ska anställas. Säkerheten runt morfintabletter och andra narkotikaklassade läkemedel är redan hög. Medicinen är inlåst och två anställda ska signera när de gamla får medicin vid behov. Trots det försvinner morfintabletter.

– Det här är personalkrävande. Och vi kan inte införa så mycket säkerhetssystem att vi inte hinner ta hand om de gamla.

Anne Bengtsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons