Annons

Akut brist på cancer- medicin på SÄS

På SÄS rådet det akut brist på cancermedicinen Fluorouracil, och man tvingas nu importera från Tyskland.
Borås • Publicerad 6 februari 2010
Foto: Lisa Hjert n

– Det här visar hur sårbart systemet är, säger Bo Nordenskjöld, överläkare på canceravdelningen.

Läkemedlet Fluorouracil används framförallt i behandlingen av bröstcancer samt vid cancer i tjocktarmen. Medicinen är både effektiv, billig och välbeprövad, vilket märkligt nog är ett problem. Tillverkningen är nämligen inte särskilt lönsam för läkemedelsbolagen, och det leder till att få vill producera Fluorouracil.

Annons

Vad som nu har hänt är att det av olika orsaker blivit ett tillfälligt stopp i produktionen, vilket lett till att medicinen tagit slut på SÄS.

Det har dock aldrig varit någon egentlig fara för patienterna, då det finns andra mediciner att tillgå.

– Problemet är att de ger större biverkningar och orsaker mer lidande, säger Bo Nordenskjöld.

I torsdags såg det ut som om medicinen skulle ta slut i början på nästa vecka, men apoteket har lyckats spåra upp ett antal förpackningar i Uddevalla som nu skickas till Borås. Dessutom har Läkemedelsverket gett dispens för att importera medicinen från Tyskland, vilket gör till att faran är över. I alla fall för den här gången.

– Det här visar vikten av att samhället skapar ett robust system för sådant här. Den här gången var det väldigt nära att vi blev utan medicinen, säger Bo Nordenskjöld.

Fluorouracil används vid vissa tumörsjukdomar i bröst och mag-tarmkanal. Fluorouracil Teva ges enbart av sjukvårdspersonal.

Fluorouracil verkar genom att hämma celltillväxten.

Källa: Fass

Patrik Westerlund
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons