Annons

Åklagaren kräver sju års fängelse för avklippt finger: "Makabert"

Åklagaren krävde minst sju års fängelse när rättegången avslutades om det grova rån där offrets ena lillfinger klipptes av med tång.
Borås • Publicerad 17 mars 2014
I dag avslutades rättegången mot de tre som misstänks ha klippt av fingret på en man i Borås. Bilderna togs när den inleddes förra veckan.
I dag avslutades rättegången mot de tre som misstänks ha klippt av fingret på en man i Borås. Bilderna togs när den inleddes förra veckan.Foto: Lennart Magnusson

Borås tingsrätt beslutade att en av de åtalade, en 43-åring, ska genomgå rättspsykiatrisk undersökning. Rättens ordförande förklarade också att det föreligger övertygande bevisning för att han är skyldig till den gärning han åtalats för.

Det är en mycket tydlig vink om att alla tre åtalade riskerar att bli fällda. Övriga två är en 38-årig kvinna samt den 34-årige man som utpekats som den som stympade offrets vänstra lillfinger.

Annons

– Det avklippta fingret är ju det uppenbara och makabra i det här målet, sa åklagaren Martin Ekelin i sin slutplädering.

Han talade om sadistiska och tortyrliknande inslag.

BT har tidigare skrivit om fallet. En man i 40-årsåldern fick påhälsning av tre personer och enligt honom fanns inga ouppklarade konflikter eller obetalda skulder.

Men han blev nerslagen. Sedan fortsatte det med sparkar, knytnävsslag och slag med hammare.

Offret tvingades plocka fram allt av värde i lägenheten. Dessutom pressades han att via internetbanken överföra drygt 5 600 kronor till en av de misstänktas konto.

Därefter hämtades avbitartången och mannen fick själv välja vilket finger som skulle klippas av. Han valde ena lillfingret.

– En fruktansvärd händelse, sa Martin Ekelin som menade att mannen och hans sambo var trovärdiga och tillförlitliga:

– Det är osannolikt att de felaktigt skulle ha pekat ut någon som de säger sig vara rädda för.

Åklagaren menade att straffvärdet var mellan sju och sju och ett halvt års fängelse. Men alla tre åtalade nekar:

– I detta fall finns varken fingeravtryck, dna eller annat som knyter min klient till brottet och det räcker inte med vad offren sagt, sa 34-åringens försvarsadvokat Björn Hurtig.

Annons

– Hur hemsk en gärning än är så säger rättssäkerheten att man ska ogilla åtal om det föreligger rimligt tvivel, tillade han.

Den rättspsykiatriska undersökningen av 43-åringen beräknas pågå fyra veckor och därefter hålls en ny förhandling om honom. Om han anses lida av en allvarlig psykisk störning när dådet begicks så talar det mesta för sluten rättspsykiatrisk vård.

För de andra två meddelas dom preliminärt nästa vecka. Alla tre ska sitta kvar i häkte.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons