Annons

Advokaten nöjd med prövningen

– Äntligen börjar man tillämpa ellagen.
Boråsadvokaten Olle Lindeblad, som engagerat sig starkt mot vinstöverföringarna från Borås Elnät AB, välkomnar Energimarknadsinspektionens prövning.
Borås • Publicerad 12 september 2012

Lindeblad förberedde i fjol en så kallad grupptalan i domstol mot att överskott hos Borås Elnät AB slussas över som koncernstöd till andra kommunala företag med förlustverksamheter.

Initiativet rann dock ut i sanden då inte tillräckligt många ville ta processrisken. Men Energimarknadsinspektionens prövning av hur ellagen ska tillämpas kan utgöra en viktig delseger för Lindeblad och för de som delar hans synsätt.

Annons

– Som jag ser det är detta en bekräftelse på att min kritik är helt korrekt, nätbolaget har debiterat sina kunder alldeles för högt. Min tolkning av det som sker är att regeringen har sett hur de kommunala koncernerna tankar elbolagen på pengar och nu drar i spakarna, säger Olle Lindeblad.

Enligt Lindeblads egen analys av resultaten hos Borås Elnät är dessa i själva verket ännu högre än kring 20 procent om man läser det finstilta i årsredovisningarna.

– Det görs stora överavskrivningar av investeringar i bolaget, med följden att resultatet för ett enskilt år hålls nere och trycks in i framtiden. Räknar man in dem kan man nog tala om 30 procents avkastning vissa år.

– Det vill säga fullt i klass med vad riskkapitalisterna sitter och räknar med. Men varför ska ett kommunalt monopolbolag med uppgift att tillhandahålla nyttigheter för invånarna lämna sådana överskott, det kan jag inte förstå.

Jan Lindsten
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons