Annons

”A-kassan behöver höjas”

Den svenska a-kasseersättningen har sjunkit snabbast och de svenska fackens anslutningsgrad har minskat mest på senare år i hela Oecd-området.
Borås • Publicerad 16 augusti 2014
? Klassresan börjar i klassrummet. Det är därför vi måste återförstatliga skolan. Det fungerar inte med alla de olikheter som blev följden när landets alla 290 kommuner var och en fick ansvaret för skolan, slog Jan Björklund, inte så oväntat, fast inför 600 gymnasielärare i Borås.
? Klassresan börjar i klassrummet. Det är därför vi måste återförstatliga skolan. Det fungerar inte med alla de olikheter som blev följden när landets alla 290 kommuner var och en fick ansvaret för skolan, slog Jan Björklund, inte så oväntat, fast inför 600 gymnasielärare i Borås.Foto: Lisa Brunzell

– På sikt behöver a-kassan höjas, och svaga fackföreningar är inte heller bra, säger FP-ledaren och vice statsministern Jan Björklund, i går på besök i Borås, till BT.

Björklund och vi övriga vaknade upp till nyheterna att Oecd-statistik visar att den svenska a-kassan sjunkit 15 procent mellan åren 2005 och 2010 och anslutningen till facket med 7,6 procent. Det är de kraftigaste förändringarna inom hela organisationens område, därtill under den tid som den borgerliga alliansen innehaft regeringsmakten.

Annons

Hur ser du på dessa siffror, är de bra eller utgör de ett problem?

– Vi hade ju i Sverige de mest generösa systemen i världen, så det var ju medvetna beslut att förändra dem. Nu ligger vi mer på ett internationellt genomsnitt. Några länder i Sydeuropa ligger på högre nivåer, men det är också en del av deras problem, medan Sverige har en av västvärldens starkaste ekonomier.

Läs hela artikeln i dagens papperstidning eller i eBT.

Plats: Speed Group och Bäckängsgymnasiet (tal och samtal inför Boråsföretagare respektive kommunens gymnasielärare).

Längd: Cirka 45 minuter på varje ställe

Åhörare: cirka 80 respektive 60.

Detta tog han upp: Att företagarna i Borås och Sverige får det kärvare om det blir ett regeringsskifte i rödgrön favör efter valet, med höjda skatter och avgifter vilket också påverkar till exempel räntorna. Att förstatligandet av den kommunaliserade skolan är en nödvändig reform eftersom ”kommunerna inte klarat att hantera arbetsgivaransvaret för lärare med lång akademisk utbildning.”

Jan Lindsten
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons