Annons

80-åringar ska få besök i hemmet

Alla boråsare som i år fyller 80 år och inte har hemtjänst kan räkna med att få ett hembesök av primärvården och äldreomsorgen.
Borås • Publicerad 28 februari 2008

Närmare 600 personer skall kontaktas under året.

Borås stad har fått totalt 11,6 miljoner kronor i statligt stimulansbidrag för äldreomsorgen. En del av summan skall användas till att starta ett demensteam och trygghetsboende som BT tidigare berättat om.

Annons

En del av pengarna satsas på förebyggande besök hos alla 80-åringar i år och nästa år. I flera av Borås kommundelar görs redan hembesök hos äldre, men nu skall alla oavsett var man bor få besök av en social handläggare från kommunen och en distriktssköterska från primärvården.

Syftet med den uppsökande verksamheten är att informera de äldre om vilken hjälp de kan få från hälso- och sjukvården och äldreomsorgen i Borås. På så sätt hoppas man att de äldre lättare skall kunna söka den vård och omsorg de behöver.

Ett annat syfte med hembesöken är att förebygga fallolyckor och att få kunskap om vilka behov och önskemål som 80-åringarna har.

Alla 80-åringar kommer att få ett brev där de får svara på om de vill ha besök i hemmet eller om de önskar få informationen på ett gruppmöte eller i telefon.

– Vi startar med de äldre i Fristad, sedan fortsätter vi med Sjöbo. Vi hoppas alla tar chansen att träffa oss, säger Katarina Olsson, vårdutvecklare i primärvården Borås-Bollebygd.

Hon förklarar också varför man valt ut just 80-åringarna för hembesöken.

– Vi tror det är en ålder då man behöver känna till en del om vård och äldreomsorg. Och det är en ålder då det är värdefullt att tänka förebyggande och hålla sig aktiv både mentalt och socialt.

Marianne Hedenryd
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons