Annons
I årsskiftet anställdes 155 personer via ett bemanningsföretag för att arbeta på H&M på Hulta. Redan nu får 70 sluta. Vissa fick besked via SMS.
Borås • Publicerad 11 februari 2011
Foto: Lennart Magnusson

– Klart man är upprörd, säger en av dem.

I oktober berättade BT att över hundra personer skulle anställas på H&M på Hulta sedan Storbritannien blivit en ny marknad för onlineförsäljningen, vars säte är i Borås.

Annons

Rekryteringsuppdraget gick till bemanningsföretaget Studentconsulting som framförallt vänder till sig unga arbetssökande. 155 personer anställdes genom Studentconsulting men redan nu, efter bara knappt två månader får 70 stycken sluta.

Den enda som uttalar sig för pressen på H&M är Jan Wallsin, operativ chef för H&M online. Men han är på semester och går inte att nå.

Några kommentarer från lokala chefer på Studentconsulting går inte att få. Alla frågor går istället genom presschef Berivan Mohammed.

– Neddragningarna beror på vikande orderingång, förklarar hon.

BT talade under gårdagen med flera personer som tvingats sluta. De är missnöjda med hur Studentconsulting hanterat uppsägningarna. Uppsägningstiden var enligt kontaktet två veckor.

En 21-årig kvinna var upprörd när BT talade med henne.

– Jag fick ett telefonsamtal och fick veta att det inte såg bra ut, att vissa skulle få sluta och att jag fanns på den listan. Men inget var klart och vi skulle höras framöver. Någon vecka senare fick jag veta att jag skulle få sluta ändå. Då gällde uppsägningstiden från det första samtalet. Det är inte okej.

Vissa fick även beskedet via SMS.

– Jag blev tillsagd att jag hade två veckor på mig att visa bättre resultat. Men innan den tiden hade gått fick jag ett SMS där jag kallades till ett möte för att diskutera slutdatum, säger en 23-årig kvinna.

– Man fick väldigt tydligt förklarat för sig att det inte var okej att sjukanmäla sig via SMS. Hur kan det då vara okej att lämna ett sådant här besked på samma sätt?

Annons

Berivan Mohammed menar dock att alla informerats antingen via ett personligt möte eller telefon.

– Vi upplever att vi i tid informerade om att visstidsanställningarna var brutna. Det måste ha blivit ett missförstånd. Vi säger inte upp folk via SMS. Vi kommer att jobba hårt för att hitta nya jobb till de som fått sluta, säger hon.

BT har sökt fackliga representanter. Dock utan framgång.

Studentconsulting

Bemanningsföretag specialiserat på studenter, akademiker och unga i karriären.

Hyr ut omkring 7000 personer på hel- och deltid inom ekonomi, kundservice, administration, IT, försäljning, logistik och produktion.

Företaget omsätter 600 miljoner kronor och har 28 kontor i Sverige, Danmark och Norge.

Victor Fridén
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons