Annons

45 varslas på Boråsföretag: "Tungt"

Fler personer i Borås förlorar nu sitt arbete.
Borås • Publicerad 2 juni 2014

I dag varslade Camfil Power Systems 45 anställda om uppsägning.

– Det fanns inget annat alternativ, säger Peter Johansson, platschef.

Annons

För två veckor sedan lade Housekeeper Sjuhärad ner sin verksamhet. 22 personer tvingades lämna.

I dag kom en ny smäll för 45 anställda på Camfil Power Systems. Företaget stänger ner sin tillverkning i Borås och den sammanlagda styrkan på 110 personer minskas drastiskt.

– Vi har haft ett informationsmöte med personalen och förklarat situationen. Alla är givetvis nedstämda, säger Peter Johansson och fortsätter:

– Det är många som har varit här väldigt länge och man lider med dem. Det är fruktansvärt tungt och tråkigt att lämna ett sådant besked.

Boråsfabriken, som funnits sedan 60-talet, har tillverkat filtersystem och lösningar för ljuddämpning till roterande maskiner.

Produkterna har i stor utsträckning levererats till gas- och oljeplattformar i Nordsjön, men under det senaste året har efterfrågan minskat. Övriga marknader går dock fortsatt starkt framåt.

– Det är en förändrad marknadsbild som delvis beror på att man numera bygger större offshore-moduler i framförallt Asien. Som helhet går företaget väldigt bra i Borås men med marknadens krav finns det inte möjlighet att bedriva tillverkning här, menar Johansson.

Företaget arbetar för att kunna erbjuda anställning åt ett par av de varslade på andra Camfil-enheter i Sverige.

– Hur många det blir vet jag inte i nuläget, säger han.

I mitten på september stängs produktionen helt. Nästa vecka inleds förhandlingar med berörda fackförbund.

Jonas Ekelund
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons