Annons

44-åring misstänks för häleri med extremt värdefull metall

En 44-åring misstänks för häleri med tackor av den extremt värdefulla ädelmetallen platina som han erbjöd till ett företag i Borås.
Borås • Publicerad 13 maj 2014

Mannen från Stockholmstrakten togs in till förhör då han befann sig vid företaget med tackorna i en ryggsäck. Han släpptes senare, men metallen togs i beslag och en förundersökning om häleri inleddes.

Tackorna som hamnade hos polisen kan tillsammans ha vägt några kilo och vara värda över 1,3 miljoner kronor.

Annons

Platina används bland annat i olika legeringar, vid framställning av kemikalier och läkemedel, samt inom fordons- och elektronikindustri. Kilopriset är ungefär 300 000 kronor, vilket innebär att metallen kostar mer än guld.

– Vi fick information om en person som sålde platinatackor och vid en kontroll fattade vi misstankar om att allt inte stod rätt till och hämtade in personen till förhör, säger Jan-Olof Bothin, biträdande utredningschef vid Boråspolisen.

– Mer kan jag inte säga, men vi jobbar vidare med detta, tillägger han.

Det var i torsdags förra veckan som 44-åringen dök upp på företaget i Borås. Enligt uppgift ska han redan tidigare ha sålt platina till bolaget som ingår i en koncern som använder platina i produktionen.

– Tackorna togs i beslag för att utreda om något brott begåtts och vem de tillhör. Misstanken är inledningsvis någon form av häleri, säger Jan-Olof Bothin.

Han vill inte gå in närmare på några omständigheter utan hänvisar till förundersökningssekretess.

44-åringen ska vara ostraffad. Mannen har en firma och ska enligt uppgift ha förklarat att han sålde som ombud för andra.

Ingen på företaget i Borås misstänks för brott.

– Vi vet inte så mycket och lämnar inga kommentarer, säger vd:n.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons