Annons

30 kilo narkotika placerades i bil i Borås - tre män åtalas

30 kilo metamfetamin placerades i bensintanken på en bil i Viared i Borås, men tullen vid norska gränsen upptäckte narkotikan och nu åtalas tre män för smuggling av över 40 kilo amfetamin.
Borås • Publicerad 16 april 2009

Två av dem, 24 och 28 år, åkte i bilen som lastat knark i Borås. Den tredje är 27 år och greps dagen innan i Stockholm.

Där gjorde tullen ett stort beslag i januari. En personbil som var registrerad i Litauen kollades och då hittades cirka elva kilo metamfetamin. Knarket hade gömts under bilens ena framskärm.

Annons

Dagen därpå undersökte tullen i Stockholm ännu en personbil från Litauen, fast då hittades inget knark.

Men redan samma kväll stoppades den bilen vid gränsövergången Vassbotten norr om Svinesund och då hittades metamfetaminet som lastats i Boråstrakten.

– När tanken öppnades var det så proppfullt med narkotika att det gick inte in mycket bensin i bilen, säger Gill Eriksson, utredare vid tullkriminalen i Göteborg.

Eftersom tullkriminalen visste att metamfetaminet inte fanns då bilen kollades i Stockholm började man kartlägga vad som hänt under resan.

– Det var ett pusslande då vi bland annat kartlade telefontrafik och kollade gps, berättar Gill Eriksson.

Då kom man fram till att överlämningen av narkotikan skett någonstans i Viareds industriområde.

De två män som satt i bilen vid norska gränsen åtalas i dag. Men den tredje som var med vid omlastningen är ännu på fri fot.

– Vi får se om vi får tag i honom, säger Gill Eriksson.

Förpackningarna runt de två partierna av knark som upptäcktes i Stockholm och i Vassbotten var identiska och narkotikan kommer troligtvis från samma leverantör i Litauen. De tre männen från Litauen, som nekar till brott, riskerar tio års fängelse och utvisning.

Metamfetamin räknas som kraftfullare och potentare än amfetamin och priset per gram brukar för närvande ligga på 250-300 kronor.

Lennart Granberg
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons