Annons

2009: Snabbare grönt för miljöbilar

Nu kommer Borås stad att erbjuda ännu en förmån för miljöbilsköpare.
Borås • Publicerad 1 april 2014
Micael Johansson och Gunnar Isackson har testat utrustningen i en av kommunens miljöbilar.
Micael Johansson och Gunnar Isackson har testat utrustningen i en av kommunens miljöbilar.Foto: Lennart Magnusson

Förutom gratis parkering lockar man med snabbare grönt ljus vid trafiksignaler.

Gatukontoret i Borås vill nu öka attraktionskraften för miljöbilar i Borås. Förutom gratis parkering kommer även miljöbilsägare att gynnas vid trafiksignaler i framtiden.

Annons

Alla som från och med årsskiftet 2010 köper en miljöbil och anmäler detta till Borås stad kommer att få teknisk utrustning monterad i sin bil som innebär att man slipper stå och vänta på grönt ljus.

Bra initiativ

- Det här är ett bra initiativ tycker jag, säger miljöpartisten Eva Theen Johansson.

Utrustningen kommer inte att kosta något, dock tillkommer en liten kostnad för själva monteringen.

Tekniken finns redan i Borås trafikljusnät.

BT berättade för några veckor sedan i en artikel om trafikljus att lokaltrafikens bussar är utrustade med transpondrar som innebär att de är grönt-ljus-prioriterade.

- Det handlar om samma teknik som bussarna är utrustade med, men anpassad för privatbilar, säger Micael Johansson, trafikingenjör på gatukontoret i Borås.

Enkelt förklarat kan man säga att fordon som har en transponder monterad går före i trafikljuskön. Lite av en gräddfil för miljöbilar.

Nackdel

- Vi ser en nackdel med det här och det är att andra kommer säkert att ta rygg på miljöbilarna vid trafikljusen, säger Micael Johansson.

Annons

Slår det här väl ut kan det även bli tal om att bilister som äger en äldre miljöbil kan får köpa en transponder till självkostnadspris.

Hur mycket skulle en sådan kosta?

- Vi vill inte gå ut med några exakta belopp eftersom det inte är aktuellt i dagsläget. Men någonstans i storleksordningen ett par tusenlappar, exklusive montering, får man räkna med, säger Gunnar Isackson.

Så här fungerar transpondern

I vägbanan finns slingor nedgrävda som känner av att fordon närmar sig en trafiksignal. Slingorna i vägen känner av när en miljöbil eller buss utrustad med transponder närmar sig och slår om till grönt.

Det innebär att om två bilar närmar sig en trafiksignal så prioriteras den som är utrustad med transponder.

Transpondern går även in och styr trafikljussystemet så att en miljöbil som hamnat efter en bil utan transponder skyndar på så att det blir grönt ljus fortare.

Håkan Rosenqvist
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons