Annons

19-årig boråsare mottog vapen från USA - polisen larmades av Europol

Den 19-årige boråsaren hade beställt ett paket med en pistol från USA – men åkte fast efter att Europol slagit larm. Nu döms han till fängelse.
Borås • Publicerad 4 september 2014
Paketet med kolvsidorna hämtades aldrig ut.
Paketet med kolvsidorna hämtades aldrig ut.Foto: Polisens förundersökningsprotokoll
Polisen hittade den här pistolen av märket Luger i 19-åringens hem.
Polisen hittade den här pistolen av märket Luger i 19-åringens hem.Foto: Polisens förundersökningsprotokoll

Europol kontaktade polisen i Borås sedan en man från Montana i USA hade skickat tre paket över världen. I två av dem, vars mottagare bodde i Australien och Norge, hade polisen hittat vapen. Det tredje var adresserat till en 19-årig boråsare.

Polisen slog till direkt och gjorde en husrannsakan i mannens bostad. Uppe på en garderob i hallen fann man det aktuella paketet med en halvautomatisk Luger, modell TEC-DC9 (kaliber nio millimeter) och två magasin i.

Annons

Under våren hade ytterligare en försändelse skickats till mannen, men aldrig hämtats ut. I det hittade polisen fyra kolvsidor till pistoler samt en bottenplatta av märket Glock.

I förhör uppgav 19-åringen först att han inte mottagit något paket men ändrade sig sedan till att han slängt det i en container.

I rätten ändrade han sig återigen och förklarade att hans mamma hade kvitterat ut det när han låg och sov. Han visste inte varför det var adresserat till honom och hade ingen kännedom om innehållet.

Boråsaren visste inte heller något om paketet med kolvsidorna som han aldrig hämtade ut.

Tingsrätten anser att mannen visst hade mottagit och förvarat paketet, väl medveten om dess innehåll. Han dömdes därav för vapenbrott, samt narkotikabrott och olaga sedan han under ett förhör hotat att skjuta en polis.

Rätten konstaterar att mannen, som när han var 16 år dömdes för rån och vapenbrott, återfallit i grov brottslighet. Påföljden bestämdes till tre månaders fängelse.

Han ska även betala 10 000 kronor i skadestånd till polismannen.

Jonas Ekelund
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons