Annons

11 Polisen om ligan: Det är otroligt

Under helgen har minst tio villor i Boråsområdet utsatts för inbrott. BT räknar ner årets mest lästa artiklar.
Borås • Publicerad 21 september 2014
Foto: 
Foto: 

I samtliga fall har villaägarna varit bortresta och grannar har varken hört eller sett något.

Polisen misstänker att flera professionella ligor härjar i trakten.

Annons

Vid tiotiden i fredags kväll fick polisen larm om ett inbrott på Ekängsgatan i Sjöbo. Sedan dess har larm från hela Boråstrakten fortsatt att trilla in och allra flest larm fick polisen in under söndagen. I de flesta fallen är det villaägarna själva som upptäckt inbrotten i efterhand.

–Det är nästan otroligt. Det har inte kommit in några tips, ingen har hört något. Det är märkligt när man har villor som ligger nära varandra, säger Gustav Lantz som är utredningsbefäl på Boråspolisen.

Polisens två tekniker har besökt de olika brottsplatserna under söndagen och enligt Gustav Lantz pekar tjuvarnas tillvägagångssätt på att det rör sig om flera ligor. Husen har sökts igenom systematiskt och utan att tjuvarna dragit på sig uppmärksamhet.

–Vi tror inte att det är samma grupp som gjort alltihop, man ser det på tillvägagångssättet. Enligt våra tekniker så har det brutits in fönster och dörrar, men de har använt sig av olika metoder, säger Gustav Lantz.

I Fristad har tre villaägare drabbats, varav två på samma gata. En av villaägarna där hade larmat hela sin villa, utom sovrummet. Han tror att tjuvarna måste ha varit mycket uppmärksamma, eftersom de inte satte i gång larmet.

–Det är väldigt märkligt att de tog sig in genom sovrumsfönstret och aldrig gick in i de andra rummen, där det faktiskt var larmat, säger han.

Nu uppmanar den drabbade mannen andra villaägare att säga till sina grannar om man ska resa bort.

–De som härjar är riktigt skärpta. Så det gäller att vara vaksam och be grannarna hålla ett öga på huset, säger han.

I sovrummet hade mannen lagt sin 25-årsklocka ?lyckligtvis verkar den vara det enda som tjuvarna fick med sig. Enligt Gustav Lantz på Boråspolisen har inbrottstjuvarna prioriterat lättkrängda föremål som smycken och klockor.

–De tar inga skrymmande grejer, de kånkar inte ut tv-apparater längre, utan det är värdeföremål som gäller. De letar efter smycken och pengar, säger Gustav Lantz.

Annons

Enligt Gustav Lantz är det vanligt att antalet villainbrott ökar när höstmörkret kommer, men inbrottsräder brukar vara begränsade till mindre områden.

–Det här är spritt över hela staden, både norr och söder och öster och väster. Förra hösten var det Mark och Tranemo som drabbades, den här gången verkar det vara Borås som drabbas, säger Gustav Lantz.

Gustav Lantz uppmanar alla som sett eller hört något misstänkt att höra av sig till polisen på 114 14.

Live-published photos and videos via Shootitlive(function(){var d=document,b=d.body,s=d.createElement('script');s.src='//s3-eu-west-1.amazonaws.com/shootitlive/shootitlive.load.v1.1.borastidning.js';b.insertBefore(s,b.firstChild);}())

Sandra Molliver
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons