Annons

"Var bor ni, Karlssons?"

Var bor egentligen familjen Karlsson? Själva vet de, men med adressen är det lite si och så. De nya adresser som skall underlätta för räddningstjänsten att hitta vållar förvirring.
Bollebygd • Publicerad 26 januari 2008
Premiär. Erna Karlsson har fått det första brevet med rätt adress från Bollebygds kommun ? tio månader efter att den nya adressen infördes.
Premiär. Erna Karlsson har fått det första brevet med rätt adress från Bollebygds kommun ? tio månader efter att den nya adressen infördes.Foto: Anne Engström

Som BT berättat håller Bollebygds kommun på att gå igenom 3?523 adresser, främst på landsbygden, för att få fram så kallade belägenhetsadresser i enlighet med ett regeringsbeslut för 10–15 år sedan.

I första hand består adresserna av ett väg-/gatunamn plus nummer, men i vissa fall kan andra varianter fungera bättre. Som tillägg till väg-/gatuadressen kan man få behålla ett populärnamn.

Annons

De boende utmed vägen som passerar Ballasjön i Bollebygd har i de flesta fall fått adressen Ballasjövägen med nummer upp till drygt 90. Två hus som ligger vid en stickväg har fått adressen Ljungliden och ytterligare några hus har en annan gatuadress.

Familjen Karlsson bor precis vid Ballasjön och har alltid haft adressen Strandlyckan eller Kulla Strandlyckan med olika nummer, beroende på postens senaste idéer. Nu har de fått adressen Ballasjövägen 41. Strandlyckan finns kvar som populärnamn.

– Vi var inte glada åt ändringen, men accepterade den, säger Erna Karlsson. Men då vore det väl inte helt fel om den nya adressen fungerade också?

Sedan den nya adressen infördes har familjen Karlsson fått post med en mängd olika adresser – de flesta felaktiga. Erna Karlsson roade sig med att samla adressetiketter under och fick ihop åtta varianter på en vecka. Bollebygds kommun, som genomfört ändringen, bidrog med fyra. Härom dagen fick familjen sitt första brev från kommunen med helt rätt adress.

– Visst kan inkörningen ta lite tid, säger Erna Karlsson. Men vi fick ny adress i april 2007. Om det är så dålig ordning på adresserna, hur kan då räddningstjänsten hitta?

Helene Johansson på byggnads- och miljöförvaltningen administrerar de nya adresserna och rapporterar dem till skattemyndigheten. Stora myndigheter och företag såsom försäkringskassan och Vattenfall abonnerar på uppgifterna.

– Däremot abonnerar inte Bollebygds kommun, utan ändrar alla adresser manuellt. Jag rapporterar så snabbt jag kan, men det är många nya adresser och det är bra om fastighetsägarna själva meddelar de förvaltningar de har kontakt med.

Anne Engström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons