Annons

Ungdomarnas undersökning: Bollebygd är tryggt - kollektivtrafiken bristfällig

Coronatider tvingade kommunen att tänka om. Feriearbetare fick en ny uppgift: Att ta reda på hur det är att vara ung i Bollebygd.
53 enkätsvar och tio djupintervjuer gav inblick i ungdomars tillvaro i kommunen.
Bollebygd • Publicerad 3 juli 2020 • Uppdaterad 6 juli 2020
Handledare Linda Sjöö, praktikanten Emma Sjöö, Inez Wessman, Lorena Kabashi och handledare Eva Lidslot är nöjda med undersökningen. ”Det har varit en spännande tid, säger Lorena.”
Handledare Linda Sjöö, praktikanten Emma Sjöö, Inez Wessman, Lorena Kabashi och handledare Eva Lidslot är nöjda med undersökningen. ”Det har varit en spännande tid, säger Lorena.”Foto: Veronika Hohenstein

– Vi visste inte riktigt hur vi skulle börja när vi fick uppdraget, men tillsammans löste vi allt, säger Lorena Kabashi.

De är fyra tjejer i 16 och 17 års åldern, och kartläggningen var deras feriearbete. Så småningom hittade de en lösning på hur de skulle gå tillväga för att samla in så många röster som möjligt: en enkätundersökning och tio djupintervjuer. De frågade efter bland annat ålder, åsikt och önskemål.

Annons

På kommunens hemsida sammanställde tjejerna resultaten av sin undersökning. Vid sidan av Bollebygd har även Töllsjö, Hultafors och Olsfors ungdomar svarat på enkäten.

Slutsatserna som tjejerna drog var att ungdomar tycks vara överens om att det finns brister i kollektivtrafiken i Bollebygd. Utöver det önskas det även mer aktiviteter, en ny idrottshall, skatepark, fler cykel- och gångbanor och bättre gatubelysning.

Gemenskapen, det lilla mysiga och trygga samhället vi har och även våra fina badplatser, multiplaner och ungdomsgården i kommunen var väldigt uppskattade.

Lorena Kabashi, Inez Wessman, Hana Norder och Emma Giöbel undersökte hur det är att vara ungdom i Bollebygd. Hela undersökningen och resultatet finns på kommunens hemsida.
Lorena Kabashi, Inez Wessman, Hana Norder och Emma Giöbel undersökte hur det är att vara ungdom i Bollebygd. Hela undersökningen och resultatet finns på kommunens hemsida.Foto: Veronika Hohenstein

Vad har ni förväntat er av undersökningen?

– Alltså att Bollebygd inte har något blomstrande kulturliv är ingen hemlighet, men detta med att många är lite missnöjda med kollektivtrafiken var spännande, säger Hana Norder.

– Vissa aspekter som att Bollebygd är trygg upplever vi nog också, tillägger Emma Giöbel.

Vad har ni lärt er av denna undersökningen?

– Så mycket. Men det viktigaste är nog att vi har en röst som vi kan använda oss av, säger Inez Wessman.

Enligt Linda Sjöö som är projektledaren för Europa Direkt Sjuhärad kommer resultatet utav ungdomarnas arbete användas i framtiden.

– Det har varit en förmån att ha dem hos oss, vi är så himla nöjda. De har gjort arbetet på sammanlagt 60 timmar, så effektiv arbetat, säger hon.

Annons

När Eva Lidslot, som är ansvarig för folkhälsa läste slutresultatet fick hon en tår i ögat.

–Ungdomarnas perspektiv ska tas in i kommunens verksamhet. Det här kommer att kunna påverka politiken i Bollebygd, säger Eva Lidslot.

Veronika HohensteinSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons