Annons

Ungdomar fick välja utsmyckning

Ungdomarna fick välja Bollebygds senaste offentliga utsmyckning och det var också de som avtäckte den på söndagen.
Bollebygd • Publicerad 2 december 2008
Konstnären Ann Carlsson Korneev och ungdomsrådets Freja Johansson och Daniel Borkmar testar närkontakt med skulpturen Cyklisk bana.
Konstnären Ann Carlsson Korneev och ungdomsrådets Freja Johansson och Daniel Borkmar testar närkontakt med skulpturen Cyklisk bana.Foto: Anne Engström
Att skulpturen är lek- och klättervänlig intygar systrarna Caroline och Josefin Lind-Börtner.
Att skulpturen är lek- och klättervänlig intygar systrarna Caroline och Josefin Lind-Börtner.Foto: Anne Engström
Carl Malmberg, Freja Johansson, Daniel Borkmar och Zeb Freij avtäcker skulpturen.
Carl Malmberg, Freja Johansson, Daniel Borkmar och Zeb Freij avtäcker skulpturen.Foto: Anne Engström

När Bollebygds kommun skulle välja utsmyckning till den omgjorda stationsplanen bestämde kommittén för offentlig utsmyckning sig för att låta ungdomsrådet fälla det slutliga avgörandet mellan de två skulpturer som var mest intressanta.

Freja Johansson i elevrådet på Bollebygdsskolan och Daniel Borkmar i ungdomsrådet samlade in sina kamraters synpunkter och ungdomarnas slutliga val blev ”Cyklisk bana” av Fjällbackakonstnären Ann Carlsson Korneev. Skulpturen är gjord av en norsk sten som bryts utanför Larvik och som kallas ljus larvikit eller labrador. Ann Carlsson Korneev säger att skulpturen handlar om små och stora kretslopp och vikten av att dessa fungerar och cirkulerar. Skulpturen har kostat Bollebygds kommun 200000 kronor.

Annons

Kommunstyrelsens ordförande Christer Johansson (m), tillika sammankallande i namnberedningen, passade på att berätta vid gårdagens invigning att platsen vid stationen där skulpturen nu står fått ett nytt namn. Den heter numera Gustaf Werners plats, efter den välkände mecenaten Gustaf Werner. Han var född i Bollebygd den 27 februari 1859 och gjorde sig en förmögenhet på bland annat handel med textilier och blev sedan en stor donator till bland annat olika kulturella ändamål på födelseorten och i Göteborg. Den numera rivna Wernergården bar hans namn.

Ann Carlsson Korneevs staty kunde levereras snabbt efter att ungdomarna gjort sitt val, tack vare att den redan fanns framtagen. Den har varit utställd på Tjörn intill ett gammalt gravfält, dit olika konstnärer inbjudits att ställa ut invid de gamla lämningarna.

Ann Carlsson Koneev har faktiskt viss Bollebygdsanknytning, kom det fram efter invigningen.

– Min mamma, som då hette Anne-Maj Olsson, var lärarvikarie i Bollebygd för 50 år sedan, säger hon.

Freja Johansson och Daniel Borkmar tog hjälp av kompisarna Carl Malmberg och Zeb Freij med att avtäcka skulpturen. Sedan passade de på att provsitta den tillsammans med konstnären.

I anvisningarna till de konstnärer som inbjudits ingick att skulpturen skulle vara barnvänlig och inbjuda till att man tar på den, utan att vara ett lekredskap. Att det lyckats bevisades omedelbart efter invigningen då de små systrarna Caroline och Josefin Lind-Börtner genast klättrade upp.

Anne Engström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons