Annons

Trångt på förskolor i Bollebygd

I Sverige blir barngrupperna i förskolan allt större. Bollebygd är bland de kommuner som ligger sämst till.
Bollebygd • Publicerad 31 mars 2011

Kommunen ligger på en föga hedrande tolfte plats i riket med ett snitt på 19,8 barn per avdelning.

De flesta övriga Sjuhäradskommuner ligger strax över eller strax under rikssnittet, som är 17,6 barn per avdelning.

Annons

I december 2010 berättade BT om att Lärarförbundet och Kommunal skrivit till barn- och utbildningsnämnden, kommunens personalchef Anki Larsson samt barn- och utbildningschef Martin Barkstedt och påtalat att de stora barngrupperna i förskolan och på fritidshemmen inte bara är jobbiga för barnen, utan även ett arbetsmiljöproblem.

– Det är beklämmande men inte förvånande med tolfteplatsen, säger Leif Fahlander, ordförande i Lärarförbundet i Bollebygd.

Bland annat påtalades att personal har gått ner i tid på grund av ökad arbetsbelastning. Leif Fahlander säger att det även märkts en viss uppgång i sjukskrivningar i kommunen.

– Kommunen gör prognoser utifrån antal födda barn, men hänger inte med i inflyttningstakten, säger han. Det fylls på med nya barn hela tiden.

Ett exempel är Söråns förskola i Olsfors som skall byggas ut för att klara 85 barn, men där är det redan 90 barn.

Förskolans samordningsrektor Ulf Gunnarsson säger att han påtalar problemet med de stora barngrupperna ständigt för sin chef, som i sin tur framför önskemål om fler resurser till politikerna.

Barn- och utbildningschef Martin Barkstedt är just nu ute och besöker förskolorna för att prata med dem om lösningar på problemet.

– I väntan på större resurser försöker vi ge personalen verktyg att hantera situationen, genom bland annat utbildning, säger Ulf Gunnarsson. Det här är inget vi gillar, men personalen är kreativ när det gäller att hitta lösningar.

Barn- och utbildningsnämndens vice ordförande Rolf Söderlund (S) har flera gånger tagit upp frågan i kommunfullmäktige.

– Statistiken bekräftar vad jag sagt hela tiden, säger han. Förskolan måste få mer resurser så att vi kan få ner gruppstorlekarna.

Annons

Nämndens ordförande Fredrik Olofsson (C) är också medveten om problemet.

– Vi ser självklart till barnens bästa, säger han. Förvaltningen håller på och kollar upp situationen efter fackets brev. Men resurserna skall tas någonstans också. Det är lite lättvindigt att ropa på höjd skatt.

Han säger att barngruppernas storlek inte är hela sanningen. Det är därför Bollebygd arbetar med volymtimmar. En avdelning med många 15-timmarsbarn har mindre belastning än en med mest heltider.

Osby 23,6

Mellerud 21,6

Timrå 21,5

Falkenberg 21,1

Grästorp 21,0

Torsås 20,7

Tomelilla 20,6

Munkfors 20,3

Nora 20,3

Sollefteå 20,2

Arvika 19,9

Bollebygd 19,8

Högsta antal riket 23,6 (Osby). Lägsta antal riket?11,5 (Pajala). median-?värde 17,6.

Bollebygd 19,8

Borås 17,9

Herrljunga 17,2

Härryda 17,6

Mark 17,7

Svenljunga 16,8

Tranemo 17,3

Ulricehamn 17,0

Vårgårda 18,4

Anne Engström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons