Annons

Svartbyggen mer vanliga

Byggnads- och miljönämnden i Bollebygd får allt fler ärenden som gäller svartbyggen. Slarvet med att söka bygglov kan bli en dyr historia för den som bygger.
Bollebygd • Publicerad 7 september 2010

På byggnads- och miljönämndens senaste möte fanns två ärenden om byggen utan bygglov på dagordningen – ett i Töllsjö och ett vid Petared. Det ena huset är just nu till salu och kommunen har informerat mäklaren om att bygglov saknas.

Enligt nämndens ordförande Roland Parneving (M) väntar fler svartbyggesärenden på behandling i nämnden.

Annons

– Vi är en liten kommun med drygt 8300 invånare, säger Roland Parneving. Vi är beroende av att det byggs för att kommunen skall växa, men vi kan inte ha ett

Vilda Västern där kommunens invånare gör som de vill. Det blir dyrt för dem som inte bryr sig om att söka bygglov.

Den som bygger utan att först ha sökt bygglov får betala fyra gånger normal bygglovsavgift plus ett till-ägg baserat på byggytan.

Han säger att förklaringen till att just Bollebygd får så många ärenden om svartbyggen inte kan vara att kommunen har ovanligt krångliga regler.

– Vi följer plan- och bygglagen precis som alla andra kommuner, så reglerna är inte precis en överraskning.

Det vore enklare att kontakta förvaltningen innan man bygger i stället för att bara sätta igång och tro att det löser sig i efterhand.

– Det är inte av illvilja, utan av välvilja som jag uppmanar dem som har byggplaner att kontakta förvaltningen. Då blir det rätt från början och de riskerar inte att behöva riva ner det som är byggt för att de missat något eller betala dyra avgifter bara för att de inte gått den rätta vägen. Ett telefonsamtal till kommunen kostar betydligt mindre än extraavgifterna, säger Roland Perneving.

Svartbygge är det populära namnet på byggnation utan att söka bygglov. Om någon utan lov genomför en åtgärd som kräver bygglov, rivningslov eller marklov blir avgiften fyra gånger den avgift som enligt taxan skulle ha betalats om lov hade getts till samma åtgärd. Byggnadsavgiften skall dock vara minst ett tjugondels prisbasbelopp.

Bygglov krävs för att 1) uppföra byggnader, 2) göra tillbyggnader, 3) ta i anspråk eller inreda byggnader helt eller till viss del för väsentligen andra ändamål än det för vilket byggnaden senast har använts eller för vilket bygglov har getts, 4) göra sådana ändringar av byggnader som innebär att det inreds ytterligare bostad eller lokal för handel, hantverk eller industri.

Källa: Plan- och bygglagen

Anne Engström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons