Annons

"Stora barngrupper en myt"

Är barngrupperna för stora inom förskolorna eller inte? Och hur mäter man det?
Bollebygd • Publicerad 10 juli 2008

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Leif Karlsson (c) och vice ordförande Rolf Söderlund (s) är inte överens.

Rolf Söderlund skrev en motion i mars 2006 om att minska barngruppernas storlek till 12 barn (småbarnsavdelning) respektive 18 barn (syskonavdelning) med tre heltidsanställda.

Annons

I budgetförslaget från socialdemokraterna är en miljon kronor avsatt för att minska barngrupperna.

För att slutligen reda ut frågan har barn- och utbildningsförvaltningen kartlagt närvaron på förskolorna. Kartläggningen visar att det finns anledning att arbeta vidare med arbetssätt som innebär att hänsyn kan tas till en skiftande närvarograd och som tillåter flexiblare lösningar (såsom årsarbetstid för personalen).

15-timmarslag

– Rolf har länge drivit en myt om att vi har stora barngrupper och personalen går på knäna. Jag vill avliva denna myt, sade Leif Karlsson i fullmäktige nyligen. För några år sedan infördes en lag som gav rätt till 15 timmars förskola per vecka. Därav följde en del av ökningen av antalet inskrivna barn, men det går fyra 15-timmarsbarn på ett heltidsbarn. Vi vill inte räkna varje huvud för sig, vi vill räkna volymtimmar. 20 procent av barnen är i genomsnitt frånvarande hela tiden, ibland är 30 procent borta.

– Men varför är barnen borta så ofta? undrade Hillevi Johannesson. Kan det vara så att de stora barngrupperna gör att de oftare är sjuka?

Rolf Söderlund tycker att Leif Karlsson ändrar argument hela tiden.

– Hösten 2004, då vi hade kö, trängde vi in barn i befintliga lokaler ”tillfälligt”. Då fick personalen en tillfällig förstärkning. Sedan ändrades argumenten. Först var det ont om pengar. Sedan skulle vi avvakta vårdnadsbidraget.

– Föräldrar i Bollebygd är i stort sett nöjda, svarade Leif Karlsson. Det är ingen kö och vi kan erbjuda kvällsomsorg i viss mån. Jag har inte hört personalen klaga, utan det är ni som klagar på deras situation. Ni borde ligga lågt.

Anne Engström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons