Annons

Stjärnkrögare klippte till

Den välkände krögaren Leif Mannerström fick äran att klippa bandet då Bollegårdens restaurang nyinvigdes efter den stora ombyggnaden.
Bollebygd • Publicerad 2 februari 2010
Stjärnkrögaren Leif Mannerström klipper bandet och inviger Bollegårdens restaurang.
Stjärnkrögaren Leif Mannerström klipper bandet och inviger Bollegårdens restaurang.Foto: Anne Engström
Ulf Arvidsson blev den allra första att serveras mat av Jenny Ottosson.
Ulf Arvidsson blev den allra första att serveras mat av Jenny Ottosson.Foto: Anne Engström

Omsorgschef John Henriksson talade om hur nöjd han är med att man rättat till en del arbetsmiljöproblem i köket genom ombyggnaden, förutom att man gjort restaurangdelen fräschare. Han hoppas att restaurangen nu blir en mötesplats inte bara för boende på Bollegården. En ledstjärna för arbetet med kostprojektet som bland annat resulterade i ombyggnaden har varit att inte göra det märkvärdigare än det är och göra det vanliga märkvärdigt.

Bland annat ska man laga mer mat från grunden i stället för att använda halvfabrikat, vilket kökschefen Peter Helgesson tackade särskilt för. Ansvaret för maten lämnas nu formellt över från omsorgsförvaltningen till barn- och utbildningsförvaltningen.

Annons

– Det är tur att jag bara får det politiska ansvaret och inte det praktiska, sade barn- och utbildningsnämndens ordförande Leif Karlsson. Att ge mig ansvaret för maten är nästan som att sätta bocken till trädgårdsmästare.

Leif Mannerström, som bland annat driver restaurangen Sjömagasinet i Göteborg har varit inblandad i kostprojektet i Bollebygds kommun. Nu fick han greppa saxen och inviga restaurangen.

– Ofta hör jag folk säga då jag berättar om Bollebygds satsning att ”om vi bara hade resurser så skulle vi göra likadant” och då menar de pengar, sade han. Men Bollebygds resurs är en personal som har arbetsglädje och matglädje. Det såg jag då de var och praktiserade hos mig några i taget.

Kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska Ingela Sunneskär har drivit kostprojektet och var den som fick med Leif Mannerström i projektet.

– Det här trodde vi inte då vi började, säger hon. Att vi skulle få stå här och inviga en renoverad restaurang också. Jag var lite orolig då jag drog in Mannerström att personalen skulle tycka att jag agerade mot deras önskan, men de kastade sig entusiastiskt in i arbetet.

Restaurangen har fått en genomtänkt färgsättning med svart, vitt och grått med röda accenter. Alla tallrikar har också en röd rand.

Ulf Arvidsson var den första som serverades premiärdagens köttsoppa.

– Det gäller att vara snabb, skojade han.

Hans omdöme om den nya restaurangen är positivt, men han har en önskan:

– Jag vill ha bruna bönor med fläsk lite oftare.

Anne Engström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons