Annons

"Söndags"krönika 5 januari

Denna veckan bjuds en "söndagskrönika" på en lördag. Borås Tidning låter nämligen tidningsbuden vara lediga på trettondagen så tidningen kommer först på måndag igen.
Bollebygd • Publicerad 5 januari 2008

Trettondagsafton är den givna baldagen. Jag har varit på flera baler som universitetsstuderande, men faktiskt bara en trettondagsbal - den bekantas bekanta-variant jag var på för flera år sedan.

Festen började med att alla vi långklänningsklädda damer fick ta av oss högerskon och så skulle varje kavaljer ta en sko ur högen och försöka matcha ihop med den sko damen hade kvar på vänster fot. Eftersom det tog en stund innan alla kavaljerer hade plockat en sko och hittat sin dam så kände jag mig inte alls som Askungen. Jag kände mig mest låghalt.

Annons

Så gick timmarna med dans och god mat. Sedan skulle vi ta oss hem - iförda långa klänningar respektive snygga smokingar, kostymer eller frackar. Under tiden hade det inte bara börjat snöa - det hade vräkt ner snö.

Den som har försökt få en taxi en trettondagsafton i Borås vet ungefär vad vi hade att handskas med. Vi var fullt beredda att pulsa oss fram de kilometer som krävdes för att komma hem, när en bil stannade och föraren erbjöd skjuts. En svarttaxi, förstås, det insåg vi ganska snabbt. Men just den kvällen brydde sig ingen om det (där rök chansen till en ministerpost). Han fick köra fram och tillbaka innan han hade transporterat hem allihop, trots att vi packade in så många vi kunde.

Att verkligen packa in så många man kan i en taxi, en laglig, testade för övrigt jag och några vänner en gång när jag bodde i Washington, DC i USA. Det fanns en enda taxi ledig och vi ville givetvis inte lämna kvar någon kompis. Man kan väl säga att när vi hade packat in allihop var det inte så mycket lagligt över den resan. När en av vännerna det sista lade sig tvärs över alla andra i baksätet kände vi att "bara inte taxin krockar". Det är sådant man gör i ungdomlig galenskap, men jag undrar fortfarande hur taxiföraren vågade...

Så här i början av ett år summeras det gångna året i en massa listor. Sökmotorn Google har gjort en lista på de snabbast ökande sökorden 2007. På tio-i-topplistan finner vi ord som Facebook, Youtube och Second life. Ett tecken så gott som något på att vi umgås digitalt numera.

Bland de som minskar mest finns bland annat Mozart och sudoku. Antingen är ointresset totalt för klassisk musik och hjärngymnastik eller så är folk fullärda.

Anne Engström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons