Annons

Söndagskrönika 13 januari

Vem i hela världen kan man lita på? Det undrade Mikael Wiehe redan på 1970-talet. Och nu kan man inte ens lita på att läkarna är experter.
Bollebygd • Publicerad 13 januari 2008

Härom dagen kunde man läsa att till och med läkare går på seglivade medicinska myter. Dagens Medicin redovisar en artikel i British Medical Journal (BMJ) där flera myter slaktas. Inte ens läkare klarar att känna igen vad som är vandringssägner. Man får till exempel veta att rekommendationen att dricka åtta glas vatten om dagen är en felräkning som bygger på en rekommendation att vuxna skall dricka 2,5 liter om dagen. Men någon gång runt 1945 tappades meningen om att det mesta vattnet finns i maten bort.

Andra myter som avlivas är att hår och naglar fortsätter växa efter döden, att hår som rakas blir tjockare och växer snabbare, samt att det skadar ögonen att läsa i mörker. Dessutom skriver BMJ att vi inte alls bara använder tio procent av hjärnan - hur uppmuntrande det än skulle varit.

Annons

Hur stor del av hjärnan fotbollsspelarna Stefan Ishizaki, Samuel Holmén och Johan Wiland använde när de missade sin anslutning i Houston, USA när de skulle på landslagsläger i veckan låter jag vara osagt. Men i resonemanget kring händelsen finns det i alla fall två kandidater till utmärkelsen ”årets kommentar”. Den ena är TV4:s expertkommentator Pontus Kåmark, före detta fotbollsspelare:

– Det kunde lika gärna ha hänt mig när jag spelade. Fotbollsspelare är inte vana att ta eget ansvar och klara sig själva.

Den andra kandidaten är en av de inblandade, Samuel Holmén, som skulle förklara missen i en Expressenintervju:

– Antingen var personen vi frågade dålig på engelska eller så...ja...jag vet inte.

Dålig på engelska? I Houston, Texas, USA!

Använder en stor del av hjärnan gör de pensionärer som samlas i Gula huset i Bollebygd på onsdagseftermiddagar för en frågesport under Jan Anderssons ledning. Vi hade en bild på några av dem i BT i torsdags där de klurade över frågan om ett östeuropeiskt slott som brandskadades 1837. För dem som funderat sedan dess kan vi berätta att det var Vinterpalatset i Sankt Petersburg som åsyftades.

1837 avled för övrigt också författaren Alexander Pusjkin i en duell i Sankt Petersburg och samma år flyttade författaren Fjodor Dostojevskij till staden. Och Victoria blev drottning av Storbritannien och Irland. Ett händelserikt år.

Anne Engström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons