Annons

Skiftande åsikter om kantstenen

Är kantstenarna vid ombyggda Stationsvägen i Bollebygd för höga eller inte? Det är olika bud om saken.
Bollebygd • Publicerad 22 augusti 2008

Frågan kom upp vid Bollebygds köpmannaförenings senaste möte. Stefan Bothén, ordförande i Företagarna i Bollebygd, har fått signaler om missnöje med kantstenarna.

– Det gäller framför allt vid infarterna till butikerna, säger han. Kanterna har inte fasats ner tillräckligt eller så har de fasats, men på fel ställe. Bilister passerar med fara för att slå sönder fälgarna.

Annons

Han säger att kommunen inte haft tillräcklig dialog med köpmännen inför ombyggnaden.

– De har fått reda på att det skall göras men inte hur det skall göras.

Stefan Sjödin är projektansvarig hos kommunen för ombyggnaden. Han hävdar att det visst förekommit dialog.

– Jag har haft direktkontakt med fastighetsägarna. Men visst kan det ibland vara svårt att föreställa sig hur något blir om man bara tittar på en karta och skisser.

Enligt Stefan Sjödin är höjden 12 centimeter på kantstenarna standard för alla kommuner och även nedsänkningarna följer standard.

– Det handlar om en balansgång. Rullstolsburna vill helst inte ha någon kant alls, medan synskadade vill ha en kant för att kunna rikta in sig rakt över gatan.

Kantstenen är i Bohusgranit för att ge ett elegantare intryck. Den är hårdare och mindre förlåtande för bilförare som kör på den än en betongkant.

– Alla arkitekter föredrar granit. Och kantstenarna skall avskräcka bilister från att köra upp på gång- och cykelbanor. Ett undantag har vi gjort vid infarten till Hemköp, där stenen är fasad eftersom de har så mycket trafik och det bor folk rakt ovanför.

Anne Engström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons