Annons

Segertåget fortsätter för allianspartierna i Bollebygd

Aliansen M, C, FP och KD behåller sin majoritet i Bollebygd, och Moderaterna blir kommunens största parti.
Bollebygd • Publicerad 21 september 2010
Den borgerliga alliansen får förnyat förtroende i Bollebygd. Christer Johansson (M), Hannu Sutinen (FP), Roland Andersson (C) och Keijo Laine (KD) är redo att fortsätta styra kommunen.
Den borgerliga alliansen får förnyat förtroende i Bollebygd. Christer Johansson (M), Hannu Sutinen (FP), Roland Andersson (C) och Keijo Laine (KD) är redo att fortsätta styra kommunen.Foto: Sara Moritz

Men det är stora skillnader mellan hur de olika delarna av kommunen röstar.

Moderaterna ökade i valet 2006 från sju mandat till nio och i årets val fortsätter segertåget. Moderaternas 11 mandat och 35,4 procent av rösterna i kommunen gör att de passerar Socialdemokraterna och blir kommunens största parti. På elfte plats står Olsforsmoderaten Hanna Malmsjö som varken varit ordinarie ledamot eller ersättare tidigare.

Annons

Christer Johansson (M), kommunstyrelsens ordförande som nu får förnyat förtroende, är nöjd.

– Vi hade två mål i årets val, säger han. Det ena var att alliansen skulle få egen majoritet i kommunen och det andra var att Moderaterna skulle bli största parti. Vi lyckades med båda.

Han har gjort en snabb koll av övriga kommuner och i Västra Götaland är det bara en annan kommun där Moderaterna har större stöd.

Men han betonar att det är alliansen som fått majoritet i Bollebygd.

– Vi har en stabil majoritet, även om styrkeförhållandet ändrats genom att vi tagit mandat när allianspartnerna tappat, men vi har gått till val på ett fortsatt allianssamarbete och kommer att ta hänsyn till de andra tre i det politiska arbetet.

Han förklarar valsegern med att man lyckats bygga upp ett förtroendekapital i Bollebygds kommun.

– Folk ser oss som en väl fungerande kommun och vi har en stor inflyttning. De vill ge oss fortsatt förtroende.

För Hannu Sutinen (FP) och Keijo Laine (KD) grumlas glädjen över alliansens valseger med att deras par-?tier förlorat ett mandat vardera.

Roland Andersson (C) är nöjd med att behålla de tre mandaten, men lite besviken på att det blivit färre röster för partiet.

– Men det viktiga är att vi fortsätter samarbeta i al-?liansen.

Annons

Det är skillnad mellan kommunens olika delar. I Töllsjö är alliansen starkare än någon annanstans i kommunen, med 66,2 procent av rösterna och där bygger dominansen till stor del på Centern även om Moderaterna även där passerat i storlek i detta val.

Olsforsdistriktet (Olsfors/Hultafors) däremot är ett starkt socialdemokratiskt fäste och även i Bollebygd Syd röstar många på S. I Hultafors bor bland annat Paul Orrestrand (S) som i förra valet lyckades plocka 100 personröster.

En annan sak som utmärker Olsfors är att Sverigedemokraterna där tog hela 9,5 procent av rösterna. Om Sverigedemokraternas framgångar i hela Sjuhärad kan ni läsa på annan plats i dagens BT.

Vänstern, som hade två mandat, försvinner ur fullmäktige denna mandatperiod. I stället fördubblas Miljöpartiet från ett till två mandat och Sverigedemokraterna gör samma sak och går från ett till två mandat.

Anne Engström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons