Annons

Rekordsnabb väg till helgonstatus

Vägen till glorian är ofta lång och mödosam, men i moder Elisabeths fall har det gått rekordsnabbt. – I andra fall har det tagit flera hundra år, säger Kristina Hellner vid Stockholms katolska stift.
Publicerad 29 maj 2016
Ur BT, 12/20, 1989.
Ur BT, 12/20, 1989.

Redan i slutet av 1980-talet skrev BT att moder Elisabeth skulle kunna helgonförklaras inom några år, men det har ändå dröjt fram tills nu.

– Elisabeth Hesselblad dog 1957 och saligförklarades 2000 vilket är kort tid i sammanhanget. I andra fall har det tagit flera hundra år, säger Kristina Hellner, kommunikationsansvarig vid Stockholms katolska stift.

Annons

En anledning till att processen har påskyndats är Johannes Paulus II förenkling av reglerna. 1984 minskade han antalet mirakel som krävs för att bli helgonförklarad.

Ett dokumenterat mirakel ligger till grund för att man ska bli saligförklarad, vilket också är det första steget i helgonprocessen. Personen ska oftast genom förbön ha helat människor på ett sätt som inte har någon medicinsk förklaring.

Två mirakel kopplas till moder Elisabeth, det första på en ordenssyster i Mexiko. Båda skedde efter hennes död.

– Syster Martine hade tuberkulos i knäet och var rullstolsbunden. Hon väntade på operation och bad om förbön av moder Elisabeth. När hon skulle opereras upptäckte läkarna att knäet hade läkt på ett medicinskt oförklarligt sätt. Systern behövde inte längre sin rullstol och inte heller någon operation, säger Kristina Hellner.

Kanoniseringen är det sista steget i helgonförklaringen och för den krävs att ytterligare ett mirakel ska ha skett efter saligförklarandet.

– Det andra miraklet rör en pojke på Kuba som hade en sjukdom som läkarna bedömde som obotlig. Detta fall har legat under sekretess, så det finns inte så mycket information, säger Kristina Hellner.

Ceremonin kommer att ske på Petersplatsen i Rom under ledning av påve Franciskus den 5 juni. Den påminner om en vanlig katolsk mässa, men består av ett par särskilda moment som hör en helgonförklaring till.

Från Sverige åker bland annat anhöriga till Elisabeth Hesselblad, Katolska kyrkans Birgittasystrar och representanter från Herrljunga kommun.

– Det blir nog ett antal tusen på personer på plats, men exakt hur många är omöjligt att säga. Det beror alltid på vem som helgonförklaras och hur känd personen var.

Samtidigt som Elisabeth Hesselblad kanoniseras även Stanislaus Papczyński, en katolsk präst från Polen som dog i början av 1700-talet.

Annons

– Det kommer förmodligen att vara många polacker på plats också, tror hon.

Fakta

Helgonförklaringen i Rom

Lördag 4 juni

16.00: ”Botprocession” från obelisken på Petersplatsen in i Peterskyrkan genom den Heliga porten.

17.00: Mässa i Peterskyrkan som förberedelse inför helgonförklaringen med kardinal Angelo Comastri, ärkepräst och generalvikarie i Vatikanen.

Söndag 5 juni

10.30: Helgonförklaringsceremoni på Petersplatsen med påve Franciskus.

17.30: Högtidlig vesper i San Lorenzo in Damaso-basilikan med kardinal Angelo Amato SDB, prefekt för kongregationen för helgonförklaringar.

Måndag 6 juni

08.00: Tacksägelsemässa i kyrkan Il Gesù med kardinal och statssekreterare Pietro Parolin.

Tisdag 7 juni

07.30: Mässa i Birgittakyrkan med kardinal Fernando Filoni.

Fakta

Sex steg till att bli ett helgon

1. Efter döden måste det börja gå rykten om personens helighet.

2. Den lokale katolske biskopen är skyldig att undersöka ryktena. Dokumentation och vittnesbörd samlas in. Om det finns grund informeras Vatikanen.

3. Flera olika instanser inom den katolska kyrkan måste godkänna att ärendet går vidare.

4. Säger kongregationen, en samling i Rom ja blir personen förklarad vördnadsvärd. Det innebär att personen är värd att efterliknas och beundras. Detta blev Elisabeth Hesselblad 1991.

5. För en saligförklaring krävs ett mirakel, som man kan relatera till den avlidne personens förbön. Hesselblad saligförklarades år 2000.

6. Sista steget är kanonisering, flera dokumenterade mirakel för detta krävs. Påven kan då ge personen titeln helgon, som innebär att hen får vördas av hela den världsvida kyrkan. Helgonförklaringen av Hesselblad sker 5 juni på Petersplatsen i Rom.

Fakta

Vad innebär en helgonförklaring?

Att en person blir helgonförklarad innebär rent konkret följande:

Helgonets namn skrivs in i förteckningen över helgon (kyrkans kanon)

Helgonet kan åkallas i kyrkans offentliga böner

Kyrkobyggnader kan tillägnas helgonets minne

Mässa kan firas till helgonets ära

Högtidsdagar firas till helgonets minne

Helgonet får framställas på bild med gloria runt huvudet

Helgonets reliker placeras i relikskrin och vördas offentligt

Källa: Katolska kyrkan

Vedrana SivacSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons