Annons

Program för strandnära byggande

Bollebygds kommun kommer att ta fram ett LIS-program för strandnära byggande, men en miss i formuleringen av förslaget gör att det kan ta lite längre tid än man tänkt.
Bollebygd • Publicerad 23 april 2011

LIS står för ”områden för landsbygdsutveckling i strandnära lägen” och förslaget om ett LIS-program kom i en motion från Paul Orrestrand (S) och Sassi Wemmer (MP).

Båda bor i Hultafors och just där har det varit extra tydligt att Länsstyrelsen gjort tuffare bedömningar av hur nära stranden man får bygga i Bollebygds kommun än i motsvarande lägen i Borås.

Annons

I Sandared har exempelvis byggnation tillåtits nästan nere i strandkanten, medan det hålls strikt på 200-metersgränsen i Hultafors. Det skulle kunna innebära problem för byggplanerna uppe på Fjällaberg, trots att både landsväg och järnväg avgränsar mot Viaredssjön.

Vid sitt senaste möte ställde sig kommunstyrelsen bakom motionen, där Paul Orrestrand och Sassi Wemmer föreslår att arbetet med en ny översiktsplan som innehåller ett LIS-program omgående påbörjas.

Ett sådant program är en viljeinriktning för kommunens framtida användning av vattendrag och strandområden och ger ett mer ändamålsenligt strandskydd som beaktar behovet av utveckling i Bollebygds kommun.

Men Paul Orrestrand sade vid mötet att han ångrade hur motionen formulerats. Genom att LIS-programmet arbetas in i en kommande översiktsplan tar det längre tid att få det fastställt än om det tagits fram separat.

Anne Engström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons