Annons

Planerar för Bollebygds framtid

Om Bollebygd vill ha 16000 invånare 2050 krävs nybyggen i Bollebygd, Töllsjö, Olsfors och Hultafors.
Bollebygd • Publicerad 22 april 2008
Om man har en fungerande fritid blir man effektivare på jobbet. Det försöker Lisa Brunnström förmedla till sin personal.Foto: Anne Engström

Nya samhällsbyggnadschefen Lisa Brunnström skall ro planerna i land.

Hon påpekar genast att hon inte är ensam, utan har duktiga medarbetare på alla nivåer och en bra stöttning av kommunchefen.

Annons

– Min roll som chef är inte att gå in och detaljstyra, utan att finnas här som bollplank och se till att fattade beslut genomförs.

Lisa Brunnström vill implementera ett hållbarhetsperspektiv i allt inom kommunen. Det kan gälla val av byggnadsplats, byggmaterial, VA-lösningar eller annat.

– Det gäller att inte bygga in problem. Det kostar mer att rätta till än att göra rätt direkt.

En orsak till att hon valde att tacka ja när hon rekryterades till Bollebygd är att det finns en politisk vilja att växa ekologiskt och i lagom takt.

En av hennes uppgifter är att fortsätta driva visionsarbetet framåt.

– Det bubblar och sjuder. Det går inte en dag utan att vi får förfrågningar om olika byggprojekt, både för bostäder och verksamheter.

På gång är bland annat flera planer, ett bostadsförsörjningsprogram och en parkeringsutredning för centralorten. Planer finns även att söka medel till en vindkraftsutredning.

Lisa Brunnström har arbetat på arkitektkontor och drivit eget företag i samma bransch. 1981 tog hon arkitektexamen. Hon påbörjade doktorsstudier i arkitekturhistoria då hon var barnledig och blev klar med avhandlingen 1991. Då byggde hon även ett eget hus och övergick från en prvatanställning på HJS arkitektkontor till egen arkitektverksamhet med tydlig miljöprofil. Hon hade fem anställda, men då uppdragen blev så många att hon behövde anställa fler gick hon ihop med ett annat arkitektkontor, Arkinova arkitekter. För tio år sedan flyttade familjen från Umeå till Göteborg. Där följde anställningar hos Liljewall arkitekter och Efem arkitektkontor.

Utöver jobbet ägnar Lisa Brunnström sig åt att skriva böcker. Hon har bland annat skrivit ”Det svenska folkhemsbygget”. Hon växlar gärna mellan fack- och skönlitteratur.

Lisa Brunnström har nästan alltid arbetat i det privata näringslivet. Det första kommunala jobbet var i Alingsås, som biträdande stadsarkitekt och bygglovschef i 2,5 år. Därifrån kom hon till Bollebygd.

Annons

Hon gillar att arbeta med politiker och har goda erfarenheter från Alingsås.

– De vågar mer och har ett öppet sinne. Där fackmän bromsar och säger att något inte går att genomföra har politikerna förmågan att se utöver de praktiska problemen på detaljnivå.

Två idéer vill hon ta med sig från det förra jobbet i Alingsås: Ljus i Alingsås och Företagsslussen.

– Företagsslussen innebar bland annat att företagens bygglovsärenden prioriterades. Det skapar arbetstillfällen i kommunen och bidrar till en positiv utveckling. Bollebygd har ett fantastiskt strategiskt läge mellan Göteborg och Borås. Det har många företagare och bostadsbyggare börjat inse av alla förfrågningar att döma.

Närbild

Namn: Lisa Brunnström

Ålder: 53 år

Född: I Tjälamark utanför Umeå, med två syskon.

Familj: Make (adjungerad professor i designhistoria vid HDK), två söner 25 år (uppfinnare med flera patent) och 23 år (arbetar på IBM i Skottland).

Intressen: Natur, trädgård, hus, arkitektur, litteratur, måla akvarell, umgås med vänner, skriva böcker.

Reser till jobbet: Med tåg/buss, för att inte belasta miljön.

Aktuell: Ny samhällsbyggnadschef i Bollebygds kommun.

Anne Engström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons