Annons

Par blev Bollebygds nya ambassadörer

2009 års Bollebygdsambassadör är två – Anita och Nils-Bertil Andersson får den prestigefulla titeln för sitt engagemang i föreningsliv och företagande.
Bollebygd • Publicerad 2 december 2008
Bollebygdsambassadörerna 2009 Anita och Nils-Bertil Andersson flankerade av Christer Johansson och Gun-Britt Ottosson.
Bollebygdsambassadörerna 2009 Anita och Nils-Bertil Andersson flankerade av Christer Johansson och Gun-Britt Ottosson.Foto: Anne Engström
Anita Andersson låter det gamla rockmärket från kampanjen för egen kommun komma till heders igen.
Anita Andersson låter det gamla rockmärket från kampanjen för egen kommun komma till heders igen.Foto: Anne Engström

På söndagseftermiddagen offentliggjordes namnen på ambassadörerna i samband med julmarknaden.

– De går inte att dela på, säger kommunstyrelsens ordförande Christer Johansson (m).

Annons

Han meddelade Anita en dag då hon stod och sålde fisk på torget.

– Han väntade tills jag inte hade några kunder och kom fram och sade att vi var utvalda, säger Anita Andersson. Jag blev lite chockad, men rörd. Det är en ära att få representera Bollebygd.

Själv är hon inte född Bollebygdsbo, utan föddes i Fjärås i Halland. Nils-Bertil träffade hon då hon gick på Strömma lanthushållsskola på en logdans för dåvarande och före detta elever.

– Jag blev uppbjuden och sedan har vi hållit ihop.

Nils-Bertil är född på gården Grimsås där de bor och hans farmors far var Bollebygds första skollärare. Anita och Nils-Bertil delade intresset av att odla ekologiskt och satsade snart på Krav. De sålde produkter odlade på den egna gården och efter dottern Kristinas giftermål på Island tillkom isländsk fisk.

Nils-Bertil satt med i kommunfullmäktige redan förra gången Bollebygd var egen kommun (till 1973) och Anita var engagerad i frigörelsen från Borås 1995.

Makarna har varit med i allt från LRF till civilförsvarsföreningen och hembygdsföreningen.

– Vi har ett stort nätverk så det bidrog säkert till att kommunen valde oss till ambassadörer, säger Nils-Bertil. Antagligen handlar det om att fortsätta göra det vi redan gör.

På deras resor till bland annat Island och Färöarna får resenärerna höra mycket gott om Bollebygd.

Anita var kanslichef på Borås civilförsvarsförbund och efter kommundelningen startade hon en civilförsvarsförening i Bollebygd. Båda har lett kurser i Studieförbundet Vuxenskolan där Anita var administratör. Nils-Bertil var ordförande då Härryda gick in i Vuxenskolan Bollebygd.

Annons

Anita var med och drog igång SPF i Bollebygd och är numera medlem. Hon är borgerlig vigselförrättare sedan kommunen bildades 1995.

Anita säger att Nils-Bertil har talang för att söka bidrag. Han drog in 374000 kronor till Vanna kvarn, Älgtjärn och Hembygdsföreningen. Nu har han fått 40000 kronor till en kartläggning av gamla sågverk.

Nils-Bertil är ordförande i Föreningen Norden Borås-Bollebygd och de skulle tycka det vore roligt om Bollebygd fick vänorter.

Motivering:

Anita och Nils-Bertil Andersson utnämns till Bollebygdsambassadörer 2009 för ett mångårigt och aktivt engagemang i kommunens kultur- och föreningsverksamhet samt ett kreativt entreprenörskap som utvecklat nya och spännande affärsidéer.

Jury:

Juryn består av kommunstyrelsens ordförande Christer Johansson (m) och vice ordförande Peter Rosholm (s) samt kommunfullmäktiges ordförande Gun-Britt Ottosson (m) och vice ordförande Paul Orrestrand (s).

Tidigare Bollebygdsambassadörer Bollebygdsambassadör 2008 - Thord Gustafson.

Thord Gustafson är en framgångsrik företagare i kommunen. Genom hans ideella insatser i föreningslivet och i sitt engagemang att skapa mötesplatser för nya entreprenörer bidrar han till en positiv utveckling av Bollebygds kommun.Bollebygdsambassadör 2007 - Gunilla Girardo

Gunilla Girardo har vuxit upp i Bollebygd. Hon är sedan 2001 direktör, eller som man säger i USA, president för SACC-USA. Organisationen är en svensk-amerikansk handelskammare som finns i ett 20-tal regioner över hela USA.Bollebygdsambassadör 2006 - Dan Waern

Vid OS 1960 i Rom placerade sig Dan Waern på fjärde plats i finalen på 1500 meter. Vid europamästerskapen i Stockholm 1958 blev han silvermedaljör på samma sträcka. Dan Waern är numera bosatt i Bollebygds kommun.Bollebygdsambassadör 2005 - Mia Karlsson

Mia Karlsson har vuxit upp i Gantarås Töllsjö. Hon har studerat vid Operahögskolan i Stockholm och blev hösten 2004 utsedd till 2005 års Jenny Lind-stipendiat.Bollebygdsambassadör 2004 - Christer Berens

Christer Berens, "den mest kände Bollebygdsbon i Norge", är verksam inom vin- och restaurangbranschen bland annat som importör av eget vin.Bollebygdsambassadör 2003 - Niklas Andersson

Niklas Andersson är född och uppvuxen i Bollebygd. Niklas har som musikalartist haft stora roller i uppsättningar både i Sverige och utomlands. Sitt år som Bollebygdsambassadör avslutade han med en mycket uppskattad konsert i Bollebygds kyrka.

Anne Engström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons