Annons

Ovanligt tidig bärsäsong på Grimsås gård

Den varma sommaren har tidigarelagt bärsäsongen med flera veckor. Hos Grimsås gård i Bollebygd är både vinbär och blåbär redan fullmogna.
Bollebygd • Publicerad 4 juli 2018
Lars Norman från Borås var en av de första som plockade vinbär på Grimsås gård i Bollebygd.
Lars Norman från Borås var en av de första som plockade vinbär på Grimsås gård i Bollebygd.Foto: Anne Engström

Anita Andersson på Grimsås gård säger att det är första gången på alla de år som gården har haft självplockning som vinbären mognar så tidigt.

– Vi brukar öppna för självplockningen i slutet av juli och vissa år har det till och med gått in i augusti innan bären varit mogna nog att plocka, säger hon.

Annons

Gården hade från början cirka 400 vinbärsbuskar och har i dag drygt 350 buskar kvar. Det brukar ta cirka åtta dagar för kunderna att plocka rent alltihop och Anita Andersson räknar med ungefär samma tid i år.

Anita Andersson kontrollerar de mogna bären.
Anita Andersson kontrollerar de mogna bären.Foto: Anne Engström

– Det vill till att bären plockas. De är brådmogna och kommer att ramla ner om de inte får vatten, säger Anita Andersson. Vi har även bekymmer med att grönsakerna riskerar att torka bort.

Lars och Barbro Norman från Borås var bland de första som kom till Grimsås gård för att plocka vinbär. Det finns få andra ställen att plocka på och det är inte långt från Borås till Bollebygd.

– Det är värt resan, säger Barbro Norman.

Fler plockare hade aviserat att de skulle komma på kvällen efter Sveriges fotbollsmatch.

– Det är roligt att se att det kommer många ungdomar numera och plockar, säger Anita Andersson. Det finns en nyväckt intresse för lokal mat.

Vinbären har mognat ungefär en månad tidigare än normalt.
Vinbären har mognat ungefär en månad tidigare än normalt.Foto: Anne Engström

Den varma och torra sommaren gör att bären är lite mindre och kompaktare än annars eftersom de inte fått så mycket vatten. Men smaken är ungefär densamma. Även blåbären har mognat tidigare än vanligt. Anita Andersson kommer att plocka en del själv och göra saft och sylt.

Anne EngströmSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons