Annons

Oro bland anställda på Hammar - besked om vem som får gå före jul

De anställda på Hammar Maskin AB i Olsfors väntar på besked om vem som får gå och vem som blir kvar.
Bollebygd • Publicerad 2 december 2008
Farshid Tajik och Sharbel Abu Nader har arbetat länge hos Hammar och är inte främst oroliga för sina egna jobb, men de känner oro för företaget efter varslet.
Farshid Tajik och Sharbel Abu Nader har arbetat länge hos Hammar och är inte främst oroliga för sina egna jobb, men de känner oro för företaget efter varslet.Foto: Anne Engström
Besked om vem som måste gå ska komma före jul. 60 av de 185 anställda är varslade om uppsägning.
Besked om vem som måste gå ska komma före jul. 60 av de 185 anställda är varslade om uppsägning.Foto: Anne Engström

– Det är oroligt, säger Farshid Tajik och Sharbel Abu Nader, som båda arbetat länge i företaget.

Som BT berättade i går varslas 60 av företagets 185 anställda om uppsägning. Nu vidtar förhandlingar med facket om omfattningen av uppsägningarna och turordningen. Vd Bengt-Olof Hammar och vice vd Fredrik Sandberg räknar med att ha förhandlingarna klara före jul.

Annons

– Det är ett nederlag för oss att behöva varsla, säger Bengt-Olof Hammar. Det är ingen omedelbar kris. Vi har fullt upp just nu, men vi har en sjunkande orderingång framför oss.

Datum för att inleda förhandlingarna är redan bokat med facket. Hur många som får gå i slutänden får förhandlingarna utvisa.

– Det är jobbigt för personalen att gå omkring och vänta på besked, säger Bengt-Olof Hammar. Det är som att veta att det finns en bomb under en stol men inte veta vems stol det gäller.

Han säger att det inte är ett roligt besked att få före jul, men att ovissheten också är jobbig.

När personalen går av skiftet klockan 16 skyndar de flesta förbi genom snögloppet mot sina bilar och vill inte svara på BT:s frågor. Men Farshid Tajik, Sharbel Abu Nader och ytterligare några stannar till en stund.

Farshid Tajik har arbetat i företaget i tio år i januari och Sharbel Abu Nader har varit anställd i åtta år.

– Vi kanske inte är så oroliga för att drabbas själva, eftersom de har sagt att de går i turordning, säger Farshid Tajik. Men man blir alltid orolig för att det kan bli mer. Men Bengt-Olof Hammar är mån om personalen och vill inte låta folk sluta om han kan låta bli.

– Om det går bra för Hammar igen kommer de säkert att bjuda in de som fått sluta att komma tillbaka, säger Sharbel Abu Nader. Det gjorde de förra gången. Det går upp och ner även för Hammar.

Kamraterna som står bredvid säger att det är så här överallt, inte bara för Hammar, men de hoppas att det vänder.

– Det är ett stort varsel för Bollebygds kommun, säger kommunstyrelsens ordförande Christer Johansson (m). Om det skulle resultera i så stora uppsägningar är det allvarligt.

Annons

Visserligen är en stor andel av de anställda inpendlare och bor inte i Bollebygds kommun, men det handlar trots allt om en av de största arbetsgivarna i kommunen.

– Man lider med de drabbade oavsett varifrån de kommer, säger Christer Johansson. Jag hoppas att företaget och arbetsförmedlingen kan mildra effekten så mycket som möjligt.

Anne Engström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons