Annons

Öringar får sin egen fiskväg

Nu får öringarna en egen fiskväg förbi Forssa kraftverk på sin vandring genom Nolån.
Bollebygd • Publicerad 23 maj 2008

Svenska Naturskyddsföreningen betalar och kraftverksägaren Vegab ser till att det finns vatten.

Bygget av fisktrappan vid Forssa ingår i ett större projekt som länsstyrelserna i Västra Götaland och Halland driver, kallat ”Biologisk återställning i Rolfsåns vattensystem”. Det involverar kommunerna Bollebygd, Härryda, Mark och Kungsbacka samt Naturskyddsföreningen, Fiskeriverket, Kammarkollegiet och Plusenergi. Mer information om hela projektet finns på www.rolfsan.se

Annons

Slutmålet med hela projektet är att lax och havsöring efter hundra års frånvaro åter skall kunna vandra upp i Lygnern och Storån via en fiskväg vid Ålgårda kraftverk vid Sundsjöns utlopp.

Under åren 2006–2009 byggs fiskvägar förbi kraftverksdammar och rivs dammar som inte längre används.

– Om vattenståndet håller sig på en bra nivå kan allt vara klart vid Forssa hösten 2009, säger Anna Ek på länsstyrelsen i Västra Götaland.

Ägaren av Forssa kraftverk, Vegab vattenenergi AB, står för själva byggandet och lovar att se till att det finns tillräckligt med vatten i omlöpet. Svenska Naturskyddsföreningen finansierar bygget med pengar från Plusenergis avsättningar för Bra Miljöval-märkt el.

Tidigare har det byggts en fiskväg vid Grönkullen bakom Flüggers fabrik.

Vid Forssa byggs ett så kallat ”omlöp” vilket innebär att fiskarna får en egen väg vid sidan av fallet så att de kan vandra upp oberoende av om kraftverket är igång.

Anne Engström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons