Annons

Ombyggnad ger bättre tillgänglighet

Att gå och handla om man är funktionshindrad kan vara ett helt företag.
Bollebygd • Publicerad 19 augusti 2014

Men nu är butikerna i Bollebygd i princip tillgänglighetsanpassade.

Den nya rampen upp till Jills och Danex butiksentréer i Bollebygd har både ökat tillgängligheten och gjort entréerna tydligare. Innan ombyggnaden gjordes nådde man Jills och Danex via en gemensam yttre entrédörr för att sedan gå åt höger eller vänster för att nå respektive butik. Det fanns en ramp upp till entrén, men den var brant och svår att använda. Den nya rampen går utmed huset med en flack lutning.

Annons

– Jag är jättenöjd, säger Åsa Lönberg, som äger Danex. Jag har till och med fått in kunder som säger att de upptäckte butiken efter ombyggnaden.

– Det här blev superbra, säger Jill Nordh som äger Jills. Den nya entrén gjorde hela huset. Kunderna tar sig lätt in i den butik de vill till.

Den tidigare fastighetsägaren fick ett påpekande av Bollebygds kommun om att den gamla rampen var för brant redan för 13 år sedan, men av olika skäl hände inget. En ny inspektör på bygg- och miljöförvaltningen, Marcel Abedini, började granska tillgängligheten i Bollebygds tätort och en del påpekanden gjordes. De nuvarande ägarna Per Persson och Jörgen Lorenzson, som driver fastighetsbolaget Lorenzson Betonova AB, byggde då om entrén.

Marcel Abedini har hållit i större delen av kartläggningen. Den påbörjades av Martin Frank, men lades på is på grund av personalbrist.

– Jag har inventerat bland annat butikslokaler och platser där allmänheten rör sig, säger Marcel Abedini. Därefter kontaktade vi fastighetsägare och de verksamma i lokalerna för att komma överens om hur de kan bli mer tillgängliga. Hittills har två fastighetsägare genomfört det vi tyckte borde göras. Lorenzson Betonova AB hör till dem.

En annan entré som behöver bli mer tillgänglig är Hemköp Bolles. Där har han varit i kontakt med fastighetsägaren MS Strand som har lovat att ta fram ett förslag till hur det blir lättare att ta sig ner med rullator. Tills vidare har de lagt värme i marken för att den inte ska bli isig.

Marcel Abedini säger att även en del butiker som ytligt sett verkar tillgängliga kan vara besvärliga.

– En nivåskillnad på tio centimeter kan vara tillräckligt för att göra det obehagligt att ta sig in.

Han säger att kommunen förstås måste föregå med gott exempel och det finns några brister i de egna byggnaderna också. Men enligt fastighetschef Torbjörn Eriksson har en hel del gjorts.

– Kommunhusets entré ska förbättras och det är bra, säger Marcel Abedini. Det får inte vara så att kommunhuset har dålig tillgänglighet. Vi ska vara bäst. Mitt uppdrag är att blåsa in en positiv anda i alla.

Anne Engström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons