Annons

OK Orinto satsar på orientering på hjul

Naturpasset har blivit en succé och bidragit till att massor av människor börjar röra på sig. Nu lanserar OK Orinto även Cykelpasset 2009.
Bollebygd • Publicerad 15 maj 2009
Hans Carlsson, OK Orinto, lanserar Cykelpasset.
Hans Carlsson, OK Orinto, lanserar Cykelpasset.Foto: Anne Engström
En mycket ovanlig vinkel på en annars välkänd byggnad.
En mycket ovanlig vinkel på en annars välkänd byggnad.Foto: Anne Engström
En intressant bro, som man inte alltid ser ur den här vinkeln.
En intressant bro, som man inte alltid ser ur den här vinkeln.Foto: Anne Engström
Var finns den här intressanta verandan?
Var finns den här intressanta verandan?Foto: 

Naturpasset arrangeras på samma sätt som tidigare år mellan den 25 maj och den 1 oktober.

– Vi håller på fram till älgjakten säger Hans Carlsson i OK Orinto.

Annons

Naturpasset fungerar så att man har en karta med ett antal platser utsatta och kan välja mellan att ta alla kontroller på en dag eller ta några åt gången och sprida ut det över hela den period som Naturpasset gäller. De flesta väljer att dela upp det på några fler dagsetapper än en.

Denna gång går Naturpasset i markerna vid Rammsjön, runt Orintos klubbstuga, i fin natur.

Hans Carlsson i OK Orinto är nöjd att kunna presentera ytterligare en satsning i år, nämligen Cykelpasset. På cykel kan man ta sig längre på kort tid, så banan sträcker sig genom Bollebygd Rävlanda och Hindås med omgivningar. Alla kontroller ligger nära farbara cykelvägar.

I stället för mer traditionella kontroller har Cykelpasset ett system med fotografier. Den som anmäler sig får en karta med alla kontrollerna markerade, ett fotoblad taget i samma område och ett kontrollkort. När man kommer fram till en ”kontroll” gäller det att jämföra motivet på fotot med det man ser framför sig och para ihop bilden med platsen.

Hans Carlsson har vinnlagt sig om att fota platserna ur annorlunda vinklar. Där finns exempelvis byggnader och broar som man ofta passerar utan att tänka på hur de ser ut. Och med Hans Carlssons kameravinklar blir det ytterligare lurigt att känna igen platserna.

Vinsterna lottas ut när perioden passerat. Man kan bland annat vinna en stugvecka i Idre fjäll.

- Cykelpasset har funnits på flera andra orter. säger Hans Carlsson. Fördelen är att man når även dem som inte brukar gå ut i skogen och kan intressera dem för orientering.

Anne Engström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons