Annons

Nej till bidrag till fiberförening

Samhällsbyggnadsnämnden i Bollebygd säger nej till fiberföreningen Ömmern–Östra Nedsjöns ansökan om bidrag för utbyggnad av stamnätet. Dels har nämnden för lite pengar, dels skulle ett bidrag bryta mot likställighetsprincipen.
Bollebygd • Publicerad 5 januari 2020
Ömmern-Östra Nedsjöns fiberförening får avslag på ansökan om bidrag.
Ömmern-Östra Nedsjöns fiberförening får avslag på ansökan om bidrag.Foto: Anne Engström

Ömmern–Östra Nedsjön Fiber ekonomisk förening sökte bidraget till utbyggnad av stamnätet för fiber till noden i Tullebo. Föreningen räknar med att kostnaden blir 3,905 miljoner kronor och ansökte om 100 procent av beloppet hos Bollebygds kommun.

Samhällsbyggnadsnämnden påpekar att det visserligen finns statliga medel att söka för kommuner som kan tänka sig att bygga stamledningar till lokalnät, men kommunen förutsätts då betala 50 procent av kostnaden. Men den stamnätssträcka som ansökan avser uppfyller inte kraven för stöd.

Annons

Västra Götalandsregionens stöd till bredbandsutbyggnad kan inte heller bli aktuellt, bedömer nämnden, eftersom det avser områden där det inte redan finns fiber. Eftersom Telia har fiber i närheten kan stödet inte beviljas. Dessutom har föreningen redan byggt den sträcka som de vill att Bollebygds kommun ska ge stöd till.

Det har varit en hel del schaktande genom stenig mark under processen att lägga fiber åt Ömmern-Östra Nedsjöns fiberförening.
Det har varit en hel del schaktande genom stenig mark under processen att lägga fiber åt Ömmern-Östra Nedsjöns fiberförening.Foto: Privat

En annan motivering till att säga nej är att nämnden saknar budget för stöd till fiberföreningar. Ytterligare en motivering är att enligt kommunallagens ”likställighetsprincip” ska kommuner behandla sina invånare lika. De områden där Telia bygger fiber belastar inte Bollebygds kommuns budget.

Därför får föreningen nej på sin ansökan om bidrag.

Magnus Gustavsson är styrelseledamot och tidigare ordförande i Ömmern-Östra Nedsjöns fiberförening. Han säger att föreningen nästan har grävt allt som ska grävas. Det är kanske en mil kvar. Däremot återstår den bit som ska gå genom sjön.

– Vi har vår huvudnod i Ödenäs och ledning därifrån till de två andra noderna. Vi fick besked att det inte gick att få bidrag på grund av att området redan är fibrerat, men den ledning som finns är till de gamla teleledningarna och skulle inte fungera. Bollebygds kommun var välvillig först, men sedan dök det upp att det redan fanns fiber.

Han säger att argumentet om likställighet är fel eftersom det dels har beviljats ett liknande stöd för stam mot Gesebol till Telia, dels har Telia backat ur stora delar av sitt engagemang. Att stammen redan är byggd är inte heller ett argument, eftersom regionens bredbandssamordnare har lämnat positivt förhandsbesked i båda kommunerna trots det.

Föreningen får 40 procent av sin investering av länsstyrelsen och ansökte om 60 procent av Bollebygds kommun.

– Det blir ett kännbart bortfall, säger Magnus Gustavsson. Vi har redan tvingats ta in 3 000 kronor extra per hushåll utöver de ursprungliga 25 000 kronorna.

Föreningen, som ligger i gränstrakten mellan Bollebygds och Alingsås kommun och har medlemmar i båda, hoppas nu på bidrag från Alingsås kommun. Där har de redan konstaterat att det inte finns fiber i närheten.

– Om vi inte får bidrag av Alingsås heller kan vi tvingas ta in 3 000 kronor till och landa på en totalsumma på 31 000 kronor per hushåll. Alla kan inte plocka fram 3 000 kronor ytterligare utan vidare.

Anne EngströmSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons