Annons

Moderaterna – splittrat parti i Bollebygd

Inför nomineringsmötet i Hultafors på onsdag är Moderaterna i Bollebygd ett splittrat parti.
Bollebygd • Publicerad 8 mars 2014
Foto: Anne Engström

Uteslutningen av Stefan Edvardsson och placeringen av andra kandidater på den lista som är på förslag har väckt reaktioner i och utanför partiet.

Som BT berättat vidtog kommunfullmäktigegruppen i Bollebygd den udda åtgärden att förklara misstroende mot en av sina egna. Stefan Edvardsson, som var tvåa på valsedeln vid förra valet, förklarades inte längre representera partiet. Inför onsdagens nomineringsstämma finns han inte med i förslaget till kandidater.

Annons

– För mig personligen är det ingen katastrof eftersom jag nyligen har fått ett nytt intressant arbete och fortfarande står på regionlistan för Moderaterna, säger han. Jag kommer inte att försöka spränga mig in på listan, men jag är bekymrad över att andra nya och aktiva politiker antingen hamnar långt ner eller inte kommer med alls.

Han nämner bland annat Cecilia Börjesson och Maj-Lis Andersson som inte finns med på listan och Patrik Karlsson som till nyligen var partiföreningens vice ordförande, men bara hamnar på plats nio. Patrik Karlsson och Maj-Lis Andersson har svarat för majoriteten av de väljarsamtal som finns inrapporterade till partiet.

– I stället för att premiera aktiva partiarbetare har nomineringskommittén placerat sig själva på plats två, fyra, fem och 18 och med Christer och Bente Johansson på plats ett och tre säger han. Det ser inte bra ut.

Enligt Moderaternas partistadgar ska alla medlemmar genom rådgivande provval ges möjlighet att delta i nomineringsprocessen och även allmänheten kunna påverka. Inget provval har hållits.

På BT:s fråga svarar Patrik Karlsson att han är nöjd med plats nio om det kan ge en plats i kommunfullmäktige, men att han kanske hade väntat sig mer. Det finns de på listan som inte är beredda att ta kommunala uppdrag.

Han säger att han är i samma sits som många i partiet. Han har inte en aning om varför Stefan Edvardsson satts åt sidan, eftersom bara fullmäktigegruppen deltog.

– Som dåvarande vice ordförande och informationsansvarig i partiföreningen tyckte jag att det var märkligt att hållas utanför, trots ansträngningar att få till en bredare dialog, men de valde att hålla det inom fullmäktigegruppen.

Läs hela artikeln i dagens papperstidning eller i eBT.

Anne Engström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons