Annons

Miljonöverskott – då kan barnen bli vinnare

Bollebygds kommun budgeterade ett överskott på två miljoner kronor – nu visar prognoserna på hela 11,5 miljoner kronor i överskott.
– Vi kan öka resurserna till både skola, barnomsorg och den ansträngda planavdelningen, säger kommunstyrelsens ordförande Christer Johansson (M).
Bollebygd • Publicerad 18 september 2010
Ökade resurser till skolans bemanning och investeringar i lokaler kan göras när ekonomin blivit bättre. Där Christer Johansson står kommer Bollebygdsskolans nya matsal att byggas och längre upp på kullen den nya förskolan.
Ökade resurser till skolans bemanning och investeringar i lokaler kan göras när ekonomin blivit bättre. Där Christer Johansson står kommer Bollebygdsskolans nya matsal att byggas och längre upp på kullen den nya förskolan.Foto: Anne Engström

I en valrörelse hör det till att alla partier gör olika utfästelser, men Christer Johansson säger att det gäller att skapa resurserna för att kunna utföra det man lovar.

– Det känns bra att veta att vi har lyckats med det i år. Det goda resultatet är viktigt på flera sätt. Det är ett kvitto på att kommunen är på rätt väg, det är viktigt att skapa en större andel egen finansiering inför kommande investeringar och det är möjligt att använda en del av medlen till resursförstärkningar.

Annons

De resursförstärkningar han främst vill utlova är att kunna anställa en planarkitekt till så att man kan bli färdig med olika detaljplaner nu då det är stort sug efter att få bygga i Bollebygd samt att låta lärartätheten i skolan och barngruppernas storlek i förskolan återgå till normalläget.

– Det är roligt att kunna visa på att vi i en liten kommun kan klara det. En fördel är att vi kan ställa om snabbt till ändrade förhållanden i nedgång och snabbt dra nytta av uppgångar. Om dessutom vår snabba befolkningsökning fortsätter ger det ännu bättre ekonomi.

För att kunna få en fortsatt befolkningsökning är det viktigt att kunna satsa just på planarbetet.

En detaljplan innebär inte bara att bestämma var husen skall byggas, utan även att lösa trafiksituationen på platsen.

Byggen på Tyftet får till exempel som sidoeffekt att man förlänger gång- och cykelvägen utmed Töllsjövägen för att serva det området.

Och för att kunna bebygga de kommunala tomterna vid Örlid i Olsfors måste man också lösa trafikmatningen.

– Fjällaberg i Hultafors är det mest spännande projekt vi har haft på länge, säger han. Även där handlar det om att lösa trafiksituationen.

Markägarna som planerar att bygga husen räknar även med att bygga en ny väg upp, men kommunens insats är att bli klar med planerna.

Olsfors och Hultafors ser han som nästa utvecklingsområde.

Det är bara några minuter till motorvägspåfarten vid Grönkullen och bra förbindelser mot Göteborg och Borås.

Anne Engström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons