Annons

MC-klubben som sätter barnen främst

MC-klubben Drivers Against Child Abuse (DACA) hjälper barn som behöver stöd.
Bollebygd • Publicerad 14 september 2020
Bollebygdsbon Emelie Nilsson med dottern Ottilia Pettersson (i mitten) tycker att DACA har en intressant verksamhet. Hon pratar med klubbens Hennie Franzén, vice president ”Hoffa” (Pierre Werbitsch), ”Blondie” (Karin Werbitsch) och ”Goofy” (Niklas Holmqvist, med ryggen mot kameran).
Bollebygdsbon Emelie Nilsson med dottern Ottilia Pettersson (i mitten) tycker att DACA har en intressant verksamhet. Hon pratar med klubbens Hennie Franzén, vice president ”Hoffa” (Pierre Werbitsch), ”Blondie” (Karin Werbitsch) och ”Goofy” (Niklas Holmqvist, med ryggen mot kameran).Foto: Anne Engström

Drivers Against Child Abuse (DACA) är en svensk MC-klubb. Den är uppbyggd som de flesta MC-klubbar med medlemmar, president, vice president och prospects (provmedlemmar). Prospects behåller sitt eget namn, men fullvärdiga medlemmar får ett internt namn.

Men det speciella med klubben är dess sociala verksamhet som är inriktad på barn som far illa eller barn som behöver stöd. När man tar sig an ett barn är det klubbens skyddsling tills det fyller 18 år.

Annons

Region Västs vice president Pierre Werbitsch, ”Hoffa” i klubbsammanhang, säger att den som blir medlem är medveten om att det handlar om att satsa tid och engagemang.

– Under tiden som prospect upptäcker vi och de om de passar i klubben, säger han. Ett av de viktigaste kraven är att man är beredd att satsa sin tid. Om vi tar oss an en skyddsling finns det inte på kartan att vi inte skulle komma om den behöver stöd.

Vilken typ av stöd DACA ger en skyddsling varierar. Vissa kan behöva stöd då deras föräldrar har en vårdnadstvist, eller helt enkelt en bra vuxen förebild. En del kan man följa till skolan eller hälsa på i skolan om de har det jobbigt där.

– En elev kan bli intressant att umgås med om den har en MC-klubb som kompisar.

Andra barn kanske man bara går ut och fikar och pratar med. Det anpassas alltid efter barnets behov. En del medlemmar har egen erfarenhet av att vara utsatta och vill betala tillbaka till samhället, medan andra helt enkelt bara har ett starkt engagemang.

Mr Ice (Bobi Cehajic) spelar pingis med Kevin Lygnekil, som har följt med sin pappa klubbmedlemmen Loppan (Joakim Lygnekil) till barndagen i Bollebygd.
Mr Ice (Bobi Cehajic) spelar pingis med Kevin Lygnekil, som har följt med sin pappa klubbmedlemmen Loppan (Joakim Lygnekil) till barndagen i Bollebygd.Foto: Anne Engström

På söndagen hade de en heldag för sina skyddslingar i Bollebygd, där de hade fått låna Bollebygds dartklubbs lokal vid Hembygdsvägen. Regnet satte stopp för kubbspel och andra utomhusaktiviteter, men hoppborgen sattes upp ändå och korvgrillning gick bra. Resten av tiden kunde MC-klubbens medlemmar och barnen tillbringa med fika, bordtennis och samtal inne i dartklubbens lokal.

Hoffa säger att man brukar ordna dagar för sina skyddslingar och andra barn men har haft något färre arrangemang under våren och sommaren på grund av coronariskerna.

– Men genom en kontakt i Bollebygd fick vi möjlighet att låna dartklubbens lokal gratis och några livsmedelsbutiker i Sjuhärad har skänkt fika, korv och bröd, säger Hoffa. Minst 80 procent av våra intäkter ska gå till barnen.

Nalle Krantz från dartklubbens styrelse är med under dagen och sköter kaffeserveringen.

– När vi fick frågan om att låna ut lokalen var det självklart för oss i styrelsen att säga ja, säger han. Det är ett fint arbete som DACA gör.

DACA har just nu 104 ordinarie medlemmar. Region Väst har 27 medlemmar och 14 skyddslingar. Det är ett stort distrikt geografiskt, men man brukar se till att medlemmen inte bor mer än tio mil från sin skyddsling.

Anne EngströmSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons