Annons

Levde 27 år med drogerna

– Jag har gått sådana vägar som jag hoppas att ni aldrig kommer att gå.
När Peter Brych talar om droger med SMU-ungdomarna i Rävlanda öser han ur en källa av egna dåliga erfarenheter.
Bollebygd • Publicerad 5 februari 2008
Peter Brych utmanar SMU-ungdomarna i Rävlanda att ta ställning mot droger.
Peter Brych utmanar SMU-ungdomarna i Rävlanda att ta ställning mot droger.Foto: Anne Engström

På måndagskvällen ägnade Peter Brych nästan två timmar åt att berätta om allt negativt drogerna skapat i hans eget liv. Ungdomarna som kommit till SMU-lokalen för att lyssna satt dödstysta långa stunder.

– Jag har inte kommit hit för att peka finger och förbjuda er att göra något, utan för att få er att själva se att droger är vansinne.

Annons

Peter Brych har varit ren i 15 år - efter att ha knarkat i 27 år. Men han säger fortfarande inte att han slutat, utan bara att han ”håller upp”. Han har begått brott och suttit i fängelse.

– Någon frågade mig hur länge jag suttit i fängelse. Svaret är 27 år. Det är som ett fängelse att vara fast i drogernas grepp. I dag är jag en vinnare varje dag jag lever och kan gå upp på morgonen.

Peter Brych var mobbad i skolan för att han kom från Österrike och när han även fick reda på att han var adopterad, utan att få någon bra förklaring brast allt. Han rökte sin första cigarett vid 10 års ålder, började med öl och hasch då han var 14 år.

– Jag söker inte ursäkter för mitt knarkande. Men när jag kände mig vilsen borde jag ha frågat någon vuxen i stället för att söka svaren själv. Gör inte det misstaget. Jag hittade inga bra svar.

Så småningom blev han själv en slagskämpe och en mobbare. Bland annat mobbade han en kille som senare blev knarkpolis i Göteborg.

– Han tog igen det när jag drog omkring och knarkade.

Han säger att 80 procent av alla missbrukare har dåligt självförtroende.

– Kom ihåg att varje människa är unik och har ett värde i sig.

På frågan om vem som fått alkohol hemma svarade en kille att han smakat på lite öl. En annan hade fått ett glas champagne på nyår.

– Men det gav jag bort. Jag tycker illa om alkohol.

Annons

Peter Brych säger att det finns inga ofarliga droger. Själv fick han en psykos i tonåren av hasch och öl och åstadkom sju inbrott, två bilstölder och en mordbrand på en natt.

Sista frågan till ungdomarna var om man skall genomföra drogtester på barn under 15 år vid misstanke om drogbruk. Svaret på det blev ett i stort sett enhälligt ja. Drogtester kan rädda liv.

Anne Engström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons