Annons

Låga löner för vårdpersonal

Bollebygds kommun betalade bland landets lägsta vårdlöner 2006 och allra lägst i Sjuhärad, visar tidningen Kommunalarbetarens undersökning.
I år har kommunen satsat på högre löner för personliga assistenter.
Bollebygd • Publicerad 15 februari 2008

Undersökningen gäller undersköterskor, vårdbiträden, personliga assistenter med flera som är anställda inom kommunal verksamhet. Genomsnittslönen 2006 inom den kommunala vården för hela landet var 17 600 kronor i månaden med individuell lön eller 17 700 utan individuell lön. Siffrorna har tagits fram genom enkäter till Kommunals sektioner och SCB:s lönestatistik.

Kommuner med individuell lönesättning i äldreomsorgen har inte högre löner i genomsnitt, påpekar Kommunalarbetaren. Där lönerna är högst har man inte individuella löner.

Annons

Den senaste aktuella lönestatistiken är från 2006. Då hade individuella löner funnits i det centrala löneavtalet med kommuner och landsting i 12 år. Undersökningen visar att de kommunala vårdlönerna snarast är snäppet högre i kommuner där man inte har individuell lön.

I Bollebygd ligger snittlönen enligt Kommunalarbetaren 700 kronor under rikssnittet.

– En förklaring är säkert att alla kategorier slås ihop, säger personalchef Anki Larsson. Vi satsar medvetet på att ge undersköterskor högre lön än vårdbiträden. Utbildning skall löna sig och vi har stort behov av den yrkeskategorin.

Hon säger att Bollebygd brukar jämföra med kommunerna Öckerö, Härryda, Mark och Borås vid varje lönerevision och att kommunen inte ligger så illa till då. Ingångslönen för undersköterskor är högre än i Borås, men lägre än i Mark. Undersköterskor får 17 500 i ingångslön och vårdbiträden 15 900 kronor.

Vid 2008 års löneöversyn, som nyligen genomförts, prioriterades att ge personliga assistenter högre lön, delvis på bekostnad av löneökningar för barnskötare och elevassistenter.

– Vi såg att de personliga assistenterna låg lite väl lågt i lön, säger Anki Larsson. Totalt sett ger det ett högre genomsnitt för vårdlönerna.

Nu inleds budgetprocessen för 2009.

– Vi får se vilka områden politikerna prioriterar.

Löneskillnader i Sjuhärad Borås + 300 krHerrljunga + 300 krSvenljunga + 100 krHärryda 0 krUlricehamn 0 krTranemo - 100 krMark - 400 krVårgårda - 400 krBollebygd - 700 kr

Högst snittlöner i landet: Bjuv, Vellinge, Värnamo, Tomelilla

+ 1 300 kr.

Lägst snittlöner i landet: Östhammar - 1 300 kr.

Siffrorna ovan jämförs med genomsnittslönen inom den kommunala vården 2006 för alla yrkeskategorier såsom undersköterskor, vårdbiträden och personliga assistenter. Rikssnittet är 17 500 kronor i månaden med individuell lön och 17 700 kronor utan.

Anne Engström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons