Annons

Kulturbyggnad värd att rädda

Villa Roskullen i Hindås förfaller. Bygdegårdsföreningen tvår sina händer. Härryda kommun likaså.
På måndagen gjorde politikern Leif Persson (fp) i Hindås ett sista försök att få kommunstyrelsen att bevara den unika byggnaden.
Bollebygd • Publicerad 7 januari 2008
Foto: Ingemar Brink

Villa Roskullen byggdes 1905 av grosshandlaren Gustav von Reis, en av de göteborgare som sökte sig till Hindås för rekreation och vintersport. Familjen von Reis ägde en gång hela området där Villa Roskullen, stationen och kyrkan ligger.

Så småningom blev hela området kommunägt, men då det blev diskussion om att riva Villa Roskullen bildades en bygdegårdsförening som tog över byggnaden och en minimal markyta kring den.

Annons

Leif Persson (fp) har skrivit en motion om Villa Roskullen som behandlades av kommunstyrelsen i går. Han vill att kommunen undersöker möjligheten att bevara huset.

– Det ingår i en enhet i nationalromantisk stil tillsammans med kyrkan och stationsbyggnaden, säger han. Det är viktigt att bevara denna unika miljö. Konstnären Pfannschmidt, som gjort målningar i Villa Roskullen, har även målat altartavlorna i kyrkan.

Stationshuset ägs av Banverket och har tillsammans med bland annat Rävlanda station erbjudits Härryda kommun. Men kommunen har inget intresse av att köpa det. Det finns ingen anledning eftersom Hindås station troligen kommer att förklaras som riksintresse och Bohusläns museum kommer att övervaka att vem som än äger byggnaden bevarar stilen.

Om inte kommunen tar sig an Villa Roskullen kommer den troligen att säljas exekutivt, eftersom banken har fordringar sedan bygdegårdsföreningen installerat en värmepump och inte klarat av att betala lånet.

Vid gårdagens kommunstyrelsemöte fick Leif Persson besked att kommunen inte kan agera då den inte äger Villa Roskullen.

– Men jag nöjde mig inte med det, säger han. Jag yrkade att ärendet skulle remitteras till utbildnings- och kulturberedningen för att den skall utreda vad kommunen kan göra för att bevara Villa Roskullen.

Efter två timmars debatt blev resultatet att kommunen skall uppmana ägarföreningen att be kommunen om stöd.

Det finns en del intressenter till Villa Roskullen, men enligt detaljplanen får huset inte göras om till bostad.

Leif Perssons förhoppning är att det kan bli ett konst- och kulturcentrum, kanske med ett galleri.

– Men om en förening köper det måste kommunen ändå stötta på något sätt.

Villa Roskullen Villa Roskullen byggdes 1905 och ingår tillsammans med Hindås station och Hindås kyrka i en enhet av byggnader i nationalromantisk stil.Då den tyske konstprofessorn Ernst Pfannschmidt gjorde interiörmålningar i Hindås kyrka 1923 målade han även en harpspelare på en öppen spis i Villa Roskullen. Pfannschmidt har gjort målningar i helgedomar i bland annat Jerusalem, Berlin och Hindås.Roskullen är inte byggnadsminnesförklarad.

Anne Engström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons