Annons
Problemen inom fordonsindustrin har nått Bollebygds kommun.
Bollebygd • Publicerad 1 december 2008

Hammar i Olsfors varslar 60 personer om uppsägning.

Beskedet kom på måndagen. All personal informerades om att varslet kommer att beröra både personal inom produktionen och tjänstemän.

Annons

Enligt vice vd Fredrik Sandberg är det ännu inte klart hur många som till sist kommer att få gå utan det är beroende på orderingången och de kommande förhandlingarna med de olika parterna.

Han säger att förhoppningen är att marknaden skall ändra sig så att företaget inte behöver verkställa neddragningen.

Hammar, som firade sitt 30-årsjubileum 2004, har totalt 185 anställda varav huvuddelen arbetar på huvudenheten i Olsfors. Dotterbolag finns i Australien, Nya Zeeland och USA. Omkring ett 30-tal anställda finns utomlands. Men enligt Fredrik Sandberg är det inte givet var uppsägningarna hamnar, utan hela organisationen skall ses över.

Hammar har levererat sidlastare till nästan 90 länder runtom i världen.

– Även om vissa marknader fortfarande investerar har också vi påverkats av nedgången inom fordonsindustrin vilket gör att vi nu tvingas minska vår kostym för att möta framtiden i en alltmer hårdnande konkurrens, säger Fredrik Sandberg.

Så sent som i våras var tongångarna betydligt mer positiva hos Hammar i Olsfors. Företaget växte så det knakade, hade nästan fördubblat lokalytan på sex år och sökte efter fler svetsare och lackerare. Samtidigt öppnades ett försäljningskontor i Los Angeles i USA.

I april drogs en utbyggnad på 1500 kvadratmeter igång i Olsfors – en investering på åtta miljoner kronor. Lokalerna skulle förse Hammar med nya ytor för slutmontering längst bak i lokalerna och frigöra ytor för kontor och personalutrymmen i främre delen av lokalerna. Alla kurvor pekade uppåt, men vd Bengt-Olof Hammar varnade då för att det svajiga marknadsläget i USA även kunde påverka Hammar.

I maj påbörjades även ett bygge av ett industrihotell på andra sidan väg 1757. Tanken är att hyra ut till kontor, lager, lätt produktion och verkstäder. Det bygget är snart färdigställt, men hur mycket som är uthyrt har BT inte fått uppgift om.

Bollebygds kommun har hittills varit ganska förskonad från varsel. Förutom Hammar har enbart Bollebygds-Hus varslat personal om uppsägning, men där rör det sig om tre personer.

Anne Engström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons