Klart med styret i Bollebygd

Det blir Socialdemokraterna som tar över styret i Bollebygd tillsammans med Vänstern och Miljöpartiet.
Bollebygd • Publicerad 9 oktober 2014

De tre partierna har ingen egen majoritet i kommunfullmäktige utan det kommer att bli ett minoritetsstyre.

I dag kom de tre partierna slutligen överens om det samarbete som de har diskuterat ett tag.

– Det är glädjande att vi har fått ett rödgrönt styre, säger Bollebygds nya kommunstyrelseordförande Peter Rosholm. Men detta är förstås bara början. Nu tar en rad förhandlingar vid, men vi förutsätter att alla partier tar ansvar för att få en stabilitet.

Peter Rosholm, nuvarande vice ordförande i kommunstyrelsen, har haft kontakter med alla partier utom Sverigedemokraterna och diskuterat möjligheterna att få ihop en majoritet. Men partierna i den hittillsvarande majoriteten (M, C, FP, KD) vill hålla ihop sitt samarbete, även om det innebär att sätta sig i opposition, och nykomlingen Folkets Röst väljer att inte ingå i någon koalition.

Att inget parti väljer att gå över blockgränserna betyder att S, V och MP tillsammans har 13 mandat medan M, C FP och KD tillsammans har 11 mandat. Även om Folkets Röst hade valt det ena blocket hade det bara gett 15 respektive 13 mandat. Inget parti väljer att samarbeta med Sverigedemokraterna.

Det nya styret riskerar i alla fall inte att fällas på budgetomröstningen.

– Vi har bestämt oss för att inte helt riva upp budgeten för 2015, säger Peter Rosholm. Det är för kort tid för att omarbeta den. Vi koncentrerar oss huvudsakligen på budgetarbetet för 2016 som inleds i december.

Det betyder i så fall att M, C, FP och KD kan ställa sig bakom budgeten för 2015 eftersom det från början är deras egen budget.

– Vi har hela tiden sagt att vi ska respektera valresultatet och då är det rimligt att det största partiet tar taktpinnen, säger kommunstyrelsens nuvarande ordförande Christer Johansson (M) som nu får lämna makten.

Det är alltid svårare att ha ett minoritetsstyre, men det finns en samsyn kring många stora utvecklingsfrågor för kommunen och de utmaningar man står inför så i det avseendet kan man nå breda uppgörelser.

Socialdemokraterna tar alla ordförandeposter i nämnder och styrelser. Peter Rosholm blir ordförande i kommunstyrelsen, Gunnel Brandt i kommunfullmäktige, Ulf Rapp i bildnings- och omsorgsnämnden, Lars-Erik Olsson i samhällsbyggnadsnämnden, Jonas Ahlgren i valnämnden och Jonny Svensson i Stiftelsen Bollebygds hyresbostäder.

Den borgerliga alliansen ska förhandla sinsemellan om vem som tar vice ordförandeposterna och övriga nämndplatser fördelas proportionellt enligt valresultatet.

Mandatfördelning

Moderaterna 7

Centerpartiet 2

Folkpartiet 1

Kristdemokraterna 1

Socialdemokraterna 10

Vänsterpartiet 1

Miljöpartiet 2

Sverigedemokraterna 5

Folkets Röst 2

Totalt: 31

Anne Engström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.