Annons

I Vi i 65:an gnuggas hjärncellerna

Vem skrev operan Den tjuvaktiga skatan? Och vilket evenemang 1958 sexdubblade antalet TV-licenser? När PRO ordnar frågetävlingen Vi i 65:an är spännvidden i frågorna stor.
Bollebygd • Publicerad 29 april 2008
Birgitta Gunnarsson, Jan Andersson och Sonja Söderberg i Bollebygds lag funderar över en knivig fråga.
Birgitta Gunnarsson, Jan Andersson och Sonja Söderberg i Bollebygds lag funderar över en knivig fråga.Foto: Anne Engström
Jöran Eriksson, Paula Karlsson och Bengt Paulsson i Tullen-Byttorps lag diskuterar ett svar övervakade av Bollebygds lagledare Sven Strandberg.
Jöran Eriksson, Paula Karlsson och Bengt Paulsson i Tullen-Byttorps lag diskuterar ett svar övervakade av Bollebygds lagledare Sven Strandberg.Foto: Anne Engström
Olsfors-Hultafors supportrar jublar över sitt lags seger.
Olsfors-Hultafors supportrar jublar över sitt lags seger.Foto: Anne Engström
Olsfors-Hultafors lagledare Rosa-Lill Karlsson gratulerar sitt lag Björn Hagberg, Ingrid Johansson och Göran Selenberg till segern.
Olsfors-Hultafors lagledare Rosa-Lill Karlsson gratulerar sitt lag Björn Hagberg, Ingrid Johansson och Göran Selenberg till segern.Foto: Anne Engström
Tullen-Byttorps lagledare Siv Fredenlund gratulerar Björn Hagberg, Ingrid Johansson och Göran Selenberg i Olsfors-Hultafors lag till segern.
Tullen-Byttorps lagledare Siv Fredenlund gratulerar Björn Hagberg, Ingrid Johansson och Göran Selenberg i Olsfors-Hultafors lag till segern.Foto: Anne Engström
Domarna Tage Andersson och Alf Andersson rättar ett svar.
Domarna Tage Andersson och Alf Andersson rättar ett svar.Foto: Anne Engström
Björn Hagberg, Ingrid Johansson och Göran Selenberg i Olsfors-Hultafors lag är klara med ett svar.
Björn Hagberg, Ingrid Johansson och Göran Selenberg i Olsfors-Hultafors lag är klara med ett svar.Foto: Anne Engström

I går gick semifinalen i Vi i 65:an i Gesebols bygdegård. Olsfors-Hultafors PRO stod för värdskapet och mötte Bollebygds PRO och Tullen-Byttorps PRO i en kamp om vem som skulle få vara med i distriktsfinalen den 2 juni på Viskadalens folkhögskola.

– Bara inte hjärncellerna går och tar kafferast så kommer det att gå bra, sade Paula Karlsson i Tullen-Byttorp innan matchen började.

Annons

Det gjorde de tydligen inte. Tillsammans med lagkamraterna Jöran Eriksson och Bengt Paulsson och lagledaren Siv Fredenlund hängde hon med de andra två lagen ända till slutet.

Bollebygd representerades av Birgitta Gunnarsson, Sonja Söderberg och Jan Andersson med lagledaren Sven Strandberg. De är något av veteraner i sammanhanget. De har både tävlat och vunnit förut.

Olsfors-Hultafors har inte tävlat på flera år eftersom de haft svårt att få ihop lag. I år återkom de med Björn Hagberg, Ingrid Johansson och Göran Selenberg i laget samt lagledaren Rosa-Lill Karlsson.

Alla visste vad Cornelis Vreeswijks son heter, liksom vem som skrivit An der schönen blauen Donau. Ingen visste vilket gift par som spelat mot varandra i filmen Houdini. Något som för övrigt inte ens domarna Alf Andersson och Tage Andersson visste. De hade koll på att mannen var Tony Curtis, men hustruns namn var det värre med.

Diskussion om domslutet blev det bara på en fråga: den om Sveriges vanligaste ödla. Men där fick å andra sidan inget lag poäng så det påverkade inte slutresultatet.

På frågan om PRO:s nya ombudsman för bland annat konsumentfrågor (han heter Sten Boström) drog Bollebygd till med svaret Carlsson. Det förklarar de med att de en gång missade en poäng på Idolvinnaren Agnes Carlsson, så numera svarar de alltid Carlsson om de inte vet.

Tävlingen var spännande in i det sista. Lagen följdes åt hela vägen med Olsfors-Hultafors i ledning med en poäng större delen av matchen. Det var också så som matchen slutade. Efter 15 frågor hade Olsfors-Hultafors 10 poäng, medan Bollebygd och Tullen-Byttorp fick nöja sig med 9 poäng vardera.

Anne Engström
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons