Annons

HVB-bygge i Bollebygd återupptas

Nu återupptar Bollebygds kommun det modulbygge vid Lokes väg i centrala Bollebygd som tidigare planerades att användas som HVB. När det är klart får det troligen annan användning.
Bollebygd • Publicerad 13 november 2017
Nu ska modulhuset vid Lokes väg färdigställas även invändigt. När det blir klart ska det användas till annat än HVB.
Nu ska modulhuset vid Lokes väg färdigställas även invändigt. När det blir klart ska det användas till annat än HVB.Foto: Anne Engström

Det mesta av arbetena på utsidan av byggnaden är avklarade, men det återstår en hel del interiört att färdigställa. Bollebygds kommun har anlitat en ny entreprenör för att få arbetena klara och räknar med att de ska vara avslutade vid årsskiftet.

BT har tidigare berättat om bygget med förhinder som skulle bli ett HVB (hem för vård eller boende) . Sedan hösten 2015 har Bollebygds kommun planerat och arbetat för att öppna ett eget HVB för målgruppen ensamkommande barn och ungdomar. Då beslutet togs var tillströmningen av ensamkommande som hänvisades till Bollebygd stor. Byggandet av ett HVB vid Odens väg försenades först av överklaganden och inhibition och därefter av fuktproblem.

Annons

Kommunen har försökt få leverantören av modulerna, Smartbo, att åtgärda de problem som orsakats av att modulerna har varit för dåligt täckta och att det har regnat in under tiden man inte fick arbeta med bygget (november 2016–mars 2017), men meningarna har gått isär om det är leverantören eller kommunen som har ansvaret och förhandlingarna körde fast. Det gick inte att komma överens om hur man skulle fördela kostnaderna och gå vidare.

Bollebygds kommun har nu anlitat företaget Aluforma för att färdigställa modulbyggnaden. Den beräknade kostnaden för att slutföra arbetena är cirka 5,5 miljoner kronor.

– När vi inte kunde komma fram till en överenskommelse med Smartbo behövde vi söka en annan lösning för att få arbetena slutförda, säger Bollebygds kommunchef Anders Einarsson. Vi tog en kontakt med Aluforma som var Smartbos underleverantör och tecknade avtal direkt med dem i stället. Eftersom de har varit med i bygget tidigare har de möjlighet att slutföra det snabbt.

Anders Einarsson säger att det inte är lätt att få tag på byggnadsarbetare i dagsläget och Aluforma hade möjlighet att ta uppdraget.

– Bollebygd är ju bland de sämsta i landet på att hitta bostäder till nyanlända och vi måste se till att få fram olika typer av bostäder. Behovet är enormt.

När byggnaden är färdig kommer det troligen inte att vara aktuellt att använda den till HVB.

– Jag har fått signaler från förvaltningen att det inte finns lika stora behov av den vårdformen nu som det gjorde tidigare, säger bildnings- och omsorgsnämndens ordförande Ulf Rapp (S). Jag har precis gett förvaltningen i uppdrag att ta fram en plan för vilka behov av lokaler och bostäder vi har inom vår verksamhet. Vi vet att vi har behov av bostäder, men när vi ser vilka behov som behöver fyllas först kan vi besluta vad byggnaden på Lokes väg ska användas till.

Anne EngströmSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons